Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po smrti starostu poverená poslankyňa nevypísala voľby. Sama si tak predĺžila mandát, aj keď ju nik nezvolil
Zdielať na

Po smrti starostu poverená poslankyňa nevypísala voľby. Sama si tak predĺžila mandát, aj keď ju nik nezvolil

HORNÁ STREDA / V obci Horná Streda v okrese Nové Mesto nad Váhom v septembri zomrel starosta Ľubomír Krajňanský. Keďže nemal zástupcu, poslanci poverelili vedením obce jednu z poslankýň, ktorá mala požiadať o vypísanie nových volieb. V stanovenej lehote to neurobila, čím si vlastne predĺžila mandát, na ktorý ju občania nezvolili. V kauze už padlo trestné oznámenie za marenie volieb. Podľa odborníka je na ťahu Boris Kollár.

Starosta Hornej Stredy zomrel v septembri po ťažkej chorobe, zástupcu nemal a tak si poslanci zvolili dočasnú starostku z vlastných radov. Tá akosi pozabudla požiadať o vyhlásenie doplňujúcich volieb.

"Urobila toto zjavne zámerne, nakoľko sa viackrát vyjadrovala pred občanmi, že voľby sú zbytočné," povedala sestra zosnulého starostu Libuša Zigová. 

"V zákone nie je uvedený termín 8. december. Ja som o voľby požiadala, hneď ako mi to dovolili okolnosti. Myslím, že 20-teho," povedala poverená zástupkyňa starostu Simona Bičanová. 

Podľa ministerstva vnútra bol termín na podanie žiadosti do 8. decembra. A podľa vyjadrenia okresného úradu v Novom Meste nad Váhom zastupujúca starostka napriek povereniu obecného zastupiteľstva ešte zo septembra tak neurobila. Už bývalý prednosta úradu podal na zastupujúcu starostku trestné oznámenie.

"Mala jasný úmysel, že nebude chcieť tieto voľby zvolať," povedal bývalý prednosta obce Eduard Poliak. "Dopustila sa porušenia zákona a navyše bolo tam uznesenie obecného zastupiteľstva," uviedol primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský. 

Exprednosta upozornil, že po termíne doplňujúcich volieb, ktoré vyhlásil predseda parlamentu na marec, môže nastať právny chaos. "Akékoľvek územné konanie stavebné konanie, môže ktokoľvek napadnúť," uviedol Poliak. 

Hoci sa doplňujúce voľby, alebo ak chcete predčasné voľby, vyhlasuje ich národná rada, teda Boris Kollár. O ich potrebe však musí mať vedomosť. 

"Podobnú situáciu riešil predseda Národnej rady SR Boris Kollár minulý mesiac, konkrétne sa jednalo obec Rokycany v okrese Prešov. V prípade, že obec nepredložila ministerstvu vnútra žiadosť o vyhlásenie volieb, zákon neumožňuje vyhlásiť voľby obci z vlastnej iniciatívy," komentovala situáciu hovorkyňa Borisa Kollára Michaela Jurcová. 

Podľa Mareka Domina z Právnickej fakulty by pri nečinnosti zastupujúcej starostky mal Kollár konať, inak by sa marenie volieb mohlo stať celonárodným koníčkom.

"Ak je preukázané, že v určitej obci došlo k zániku mandátu starostu, mal by predseda Národnej rady SR konať a vydať rozhodnutie, ktorým by doplňovacie voľby vyhlásil a určil dátum ich konania. Ústavou a zákonom mu zverenú právomoc totiž nemožno považovať len za možnosť, ale aj za povinnosť vyhlásenie volieb zabezpečiť," zaujal stanovisko Marek Domin Katedra ústavného práva PF Univerzity Komenského. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy