Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pokračovanie prípadu, o ktorom písal Ján Kuciak: Kauza agrodotácií a Vadalu možno pôjde do stratena
Zdielať na

Pokračovanie prípadu, o ktorom písal Ján Kuciak: Kauza agrodotácií a Vadalu možno pôjde do stratena

SLOVENSKO/TALIANSKO / Bol si istý, že jeho vyšetrovanie na Slovensku pôjde do stratena. Hovoríme o talianskom mafiánovi Antoninovi Vadalovi, na ktorého vo svojom poslednom článku upozornil Ján Kuciak. Televízia JOJ má z Kočnerovej knižnice k dispozícii video, na ktorom Vadala hovorí o svojej kauze s dotáciami, aj o tom, ako ho vyšetrovali naši policajti.

"Včera dali sťažnosť, mali by ma pustiť dnes, lebo prišli papiere a všetko je v poriadku," povedal Antonin Vadala z talianskej väznice, kde čakal na proces za pašovanie kokaínu z Latinskej Ameriky. V rozhovore s priateľkou ale nerieši drogovú kauzu, ale podvody s agrodotáciami na východnom Slovensku. Naša prokuratúra prípad odovzdala Talianom pár mesiacov po vražde Jána Kuciaka, ktorý písal o Ndranghete u nás. Vadala si bol istý, že vyviazne bez trestu: "Vyšetrovateľka mi povedala, že oni otvorili prípad, lebo keď novinári písali, že ja som kradol dotácie, nebola to pravda. A toto bolo v spise 10 rokov dozadu a nebola žiadna koruna zaplatená, nič. Oni otvorili a zatvorili. Poslali to tu, žeby nemali nič riešiť na Slovensku." 

Napokon sa ukázalo, že Vadala si veril oprávnene, minimálne v otázke toho, ako sa skončí vyšetrovanie dotácií na pôdu. Talianska prokuratúra sa nimi už nezaoberá a náš Špecializovaný súd od jesene čaká na podklady. "Talianska prokuratúra podala návrh na zastavenie trestného stíhania obžalovaného Antonina Vadalu, z dôvodu premlčania trestného činu. Pokiaľ príslušný taliansky súd o tejto veci nerozhodne, nemôžeme konať," vysvetlila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Trestná právnička si ale myslí, že už príliš nebude o čom rozhodovať a viac sa o vec nezaujíma ani naša prokuratúra. "Nemožno dvakrát konať v tej istej veci," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"ÚŠP momentálne nedisponuje informáciami, že by bolo nutné opätovne konať v prípadoch, ktoré boli odovzdané do cudziny," vyjadril sa aj hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Bývalá novinárka a dnes šéfka nadácie Zastavme korupciu pripomína, že Ján Kuciak písal o Vadalovi v súvislosti s podvodmi na vratkach DPH, takisto aj o aktivitách iných jemu blízkych talianskych rodín. Médiá informovali aj o podozreniach z pašovania drog. "Takéto niečo by nebolo možné bez toho, aby mal kontakty na špičky na finančnej správe a v colných skladoch," vysvetlila Zuzana Petková zo Zastavme korupciu. "Čo sa týka vami spomínaných osôb, ÚŠP preveruje všetky relevantné skutočnosti," dodal Skladan.

Napokon sám súhlasil s tým, aby sme ho vydali do rodnej krajiny a jeho spisy tam putovali s ním. Priateľke sa chválil kontaktmi na policajtov, napríklad s nimi mal preberať Kočnera. "Štát ma zachránil. Aj celá NAKA Košice keď som bol vypovedať, mi odkazujú, že musím čakať, vydržať, že to riešia," povedal Vadala. "Myslím si, že keby slovenská polícia na neho bola pritlačila a vyšetrovali by ho na Slovensku, mali by horúco možno viacerí politici," vyjadrila sa Petková.

Asistentka Roberta Fica v kontakte s Vadalom

S Vadalom bola dlhé roky v blízkom kontakte napríklad niekdajšia asistentka Roberta Fica, Mária Trošková. V čase, keď bol premiérom si s talianskym mafiánom často písala. Antonino Vadala si momentálne odpykáva 9 ročný trest. V Benátkach ho odsúdili za pašovanie drog a zatiaľ sa nejaví, že by mal mať problémy aj u nás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy