Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nový diaľničný úsek oslavuje prvé narodeniny. V Čadci sa znížila nehodovosť, v Žiline narástli kolóny
Zdielať na

Nový diaľničný úsek oslavuje prvé narodeniny. V Čadci sa znížila nehodovosť, v Žiline narástli kolóny

ČADCA / Diaľničný úsek Čadca - Bukov - Svrčinovec začali stavať koncom roka 2016 a v prevádzke je už rok. Má dve dôležité križovatky, obe sú však zatiaľ neúplné. Kysučanom aj krátky úsek diaľnice značne zlepšil dopravnú situáciu.

Šesťkilometrový úsek D3 stavali 4 roky a otvorili ho minulý rok tri dni pred Vianocami. Vodiči smerujúci do Poľska tak už cez Čadcu prechádzať nemusia ušetria tak kopec času, za tunelom Horelica plynule prejdú na diaľničný úsek a obídu tak mesto.

"Ja si myslím, že obyvatelia mesta sú veľmi radi, že sme vytesnili kamióny cez stred mesta, cez sídlisko nám nejde nebezpečný materiál," vyjadril sa Milan Gura, primátor mesta Čadca. Zlepšila sa aj dopravná situácia v obci Svrčinovec. Práve ľudia z tejto kysuckej dediny prežívali dennodenné peklo, cez obec im chodili plne naložené kamióny a ak sa na starej ceste 1/11, ktorá teraz ide súbežne s diaľničným úsekom stala dopravná nehoda, kysučania sa hodiny nedostali domov. "Našej obci to pomohlo veľmi, naše centrum je plne odťažené, tá doprava je tu minimálna, je to naozaj úžasné," komentovala nový diaľničný úsek starostka obce Svrčinovec, Renáta Majchráková.

"Spustením diaľničného úseku sa na ceste 1/11 znížila nehodovosť ako i vytváranie kolón z NMV," konštatovala Alena Prívarová z oddelenia dopravného inšpektorátu. Za rok 2020 napríklad eviduje polícia v úseku starej cesty Čadca Svrčinovec až 27 dopravných nehôd, po spustení diaľničného úseku išla výrazne dole aj nehodovosť. "V roku 2021 evidujeme v uvedenom úseku1/ 11 jedenásť dopravných nehôd, pri ktorých bola jedna osoba usmrtená a jedna ťažko ranená," informovala Alena Prívarová.

Diaľničný úsek Čadca Bukov Svrčinovec skvalitnil život ľuďom na horných Kysuciach, problém sa ale teraz presunul bližšie k Žiline, kolóny trápia vodičov pri Krásne nad Kysucou, a pri Kysuckom Novom Meste. "Je pravdou, že sme tú zátku vlastne posunuli za Čadcu a bude treba pracovať na výstavbe diaľnice Čadca - Žilina," konštatoval primátor mesta Čadca, Milan Gura. Na tú už Kysučania a nielen oni čakajú viac ako dvadsať rokov.

Najčítanejšie správy