Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Projekt Inklúzia pomáha znevýhodneným deťom a im rodičom. Podporu vyjadrila aj Zuzana Čaputová
Zdielať na

Projekt Inklúzia pomáha znevýhodneným deťom a im rodičom. Podporu vyjadrila aj Zuzana Čaputová

BRATISLAVA / V súčasnosti žijeme v izolácii pre pandemickú situáciu. Rodiny s deťmi, ktoré sú znevýhodnené, však žili v podobnej izolácií aj pred pandémiou. Týka sa to každého dvadsiateho dieťaťa na Slovensku. Na ich potreby sa zameriava nová kampaň a veľa prezradí už jej názov: "Vidieť to podstatné".

"Dokázali nás nasmerovať na odborníkov, ktorých potrebujeme. Tak isto nám vedeli pomôcť aj pri samotnej výchove," povedal otec chlapčeka so sluchovým postihnutím Matej Čupka. Vidieť to podstatné je názov novej kampane, ktorá sa snaží začleniť zdravotne znevýhodnené deti do škôl s dôrazom na ich špecifické potreby.

Kampaň spolupracuje s platformou rodín detí so zdravotným znevýhodnením. Tá poskytuje bezplatné rodičovské a laické poradenstvo v rámci programu rodičia rodičom. Jednou z mám, ktorá využila služby laického poradcu, je aj pani Valentová. Jej dcérka Dorotka má 7 rokov a Dawnov syndróm. Pre vysokú chorľavosť strávila v špeciálnej škôlke minimum času. Medzitým vypukla pandémia, ktorá trvá už takmer dva roky. Rodičia tak pred nástupom Dorotky do školy čelili mnohým výzvam, ktoré zvládli spoločne so skúsenou poradkyňou, pani Vargovou.

"Pani Vargová mi poradila kontaktovať priamo príslušný odbor ministerstva školstva, pomohla mi aj s formuláciou žiadosti, keďže sa v týchto veciach veľmi dobre orientuje a má bohaté skúsenosti. Rozhodnutie z ministerstva školstva prišlo práve včas a dcéra tak mohla nastúpiť do prípravného ročníka. Myslím, že bez jej pomoci by sme toho sotva dosiahli," uviedla mama Dorotky Lucia Valentová.

Okrem laického poradenstva môžu rodičia zdravotne znevýhodnených detí na stránke platformarodin.sk nájsť napríklad sociálnu kalkulačku, vďaka ktorej zistia, na ktoré príspevky majú nárok od štátu. Súčasťou stránky sú aj prehľadné webináre s užitočnými radami alebo desiatky zábavných aktivít, ktoré môžu deti robiť doma a neprídu tak o možnosť rozvíjať sa.

Na svojom IG profile informovala o kampani aj prezidentka Zuzana Čaputová. Zároveň vyjadrila potrebu začlenenia detí so zdravotným znevýhodnením do procesu výučby. V prípade potreby je možné kontaktovať Inklulinku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy