Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prvé nezhody po sčítaní obyvateľstva: V Bratislave by malo žiť 475-tisíc ľudí. Primátor tvrdí, že je ich viac
Zdielať na

Prvé nezhody po sčítaní obyvateľstva: V Bratislave by malo žiť 475-tisíc ľudí. Primátor tvrdí, že je ich viac

BRATISLAVA / Iba deň po tom, ako Štatistický úrad zverejnil prvé údaje zo sčítania obyvateľov, ozvala sa nespokojná Bratislava. Podľa čiastkových informácií by v našom hlavnom meste malo žiť vyše 475-tisíc ľudí. Magistrát je však presvedčený o tom, že v skutočnosti ich v Bratislave býva výrazne viac, a preto chce o tom so štatistikmi ešte diskutovať.

"Všetci pritom vieme, že nejde iba o štatistiku, ale že tieto čísla sú rozhodujúce pre financovanie Bratislavy prerozdelením dane z príjmu fyzických osôb," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Nielen hlavné, ale všetky mestá a obce na Slovensku budú práve podľa výsledok sčítania najbližších 10 rokov dostávať podielové dane, čo je veľmi dôležitá príjmová položka v ich rozpočtoch. No a zjednodušene povedané platí - čím viac obyvateľov, tým viac peňazí.

"My si naozaj myslíme, že v Bratislave žije takmer 500-tisíc obyvateľov s trvalým pobytom," uviedol Vallo. 

Magistrát, podporený mestskými časťami, teraz chce od štatistického úradu vysvetlenie, ako sa dopracoval ku svojim počtom. Dotyčný rozdiel zhruba 20-tisíc ľudí by totiž bol po prerátaní na peniaze veľkým výpadkom v kase hlavného mesta.

"Ak štatistický úrad neprizná tých 15 až 20-tisíc obyvateľov naviac, ktorých sme presvedčení, že tu sú, bude to znamenať zhruba 5 miliónov ročne pre Bratislavu ako celok menej, za 10 rokov 50 miliónov a to už naozaj nie je sranda," uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka. 

"Štatistický úrad na dosšítanie tých, ktorí sa nesčítali používa rôzne matematické nástroje, robí to odhadom, a myslíme si, že práve tu môže byť niekde pes zakopaný," uviedol Chren. 

Štatistický úrad zareagoval, že údaje o počte obyvateľov v obciach, a teda aj mestských častiach Bratislavy, zverejní v januári. "Samozrejme po zverejnení údajov budeme informovať o použitej a medzinárodne platnej metóde sčítania, vysvetľovať a komunikovať s obcami," povedala hovorkyňa Sčítania 2021 Jasmína Stauder. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy