Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Darované Vianoce: Osud je nevyspytateľný a žiaľ zahrá sa aj s nevinnými deťmi
Zdielať na

Darované Vianoce: Osud je nevyspytateľný a žiaľ zahrá sa aj s nevinnými deťmi

SLOVENSKO / Príbeh pani Martiny siaha dlho do minulosti, keď ešte potrebovala pomoc charitatívnych organizácii. So Sárkou a Erikom sa jej podarilo postaviť na vlastné nohy. Užívali si spoločné chvíle, no prišiel zlom, ktorý nikto z nich nečakal. Vážna choroba mamičky a dlhodobý pobyt v nemocnici, ktorý trvá už mesiace a dve malé deti zostali bez nej. Opäť odkázané na pomoc. V ich živote sa však odohral malý zázrak. Vďaka dvom neznámym ľuďom a ochote vzdialenej rodiny.

"Dvaja neznámi darcovia sa rozhodli zakúpiť tejto rodine byt. Druhý darca ho zariadil všetkým potrebným," hovorí patrón Erika a Sáry z organizácie Úsmev ako dar, Radoslav Dráb. Do Spišskej Novej Vsi sme sa dostali, keď sme spoznali dvoch roztomilých súrodencov Sárku a Erika. Museli opustiť teplo domova a v priebehu hodín sa ocitli v detskom domove. Nie však vinou mamičky, ale zákernej choroby, ktorá ju pripútala na lôžko. "Pani Martina je na onkológií po podaní veľmi ťažkého lieku," hovorí Dráb.

Citliví ľudia z charity však vyhľadali jej rodinu. Sesternica ich matky sa ihneď podujala, že sa o deti radšej postará, než by mali zostať v domove. Urobí to napriek tomu, že má svoje vlastné štyri deti. "Nežijeme sami, sme pri rodičoch a samozrejme detí je veľa, takže to sú také podmienky u niekoho," hovorí Adriana Vojteková, náhradná mama a sesternica chorej Martiny. "Žena, ktorá to tiež nemá v živote ľahké, ktorá má štyri deti, z toho dve trošku choré. Je to žena, ktorá má čo robiť, aby to ustála na svojich nohách," hovorí Dráb. Deti sa museli navyše dostať do školy medzimestskou dopravou z Levoče do Spišskej Novej Vsi a to im dávalo ráno poriadne zabrať. 

Na chorú mamičku Martinu sme sa nepýtali zámerne, aby sme nejatrili rany detí, no osud to zariadil po svojom tak, že sa ozval štedrý človek, ktorý sa tejto veľkej rodine rozhodol kúpiť byt. Jedná sa o veľký štvorizbový byt, aby už nemuseli žiť stiesnene. "Nehnuteľnosť sa stane majetkom týchto detí, to bolo aj želanie tohto darcu. Nech by sa dialo čokoľvek, tak sme dali týmto deťom domov navždy a toto je kľúčové, nie len na tieto Vianoce ale navždy," hovorí Dráb. 

​Byt je neuveriteľne obrovský dar, ale aby sa v ňom dalo bývať, bolo ho treba vybaviť. Nastúpil darca číslo dva a zabezpečil kompletné zariadenie. Slovo dostali aj naši vždy ochotní dobrovoľníci a my veríme, že sa na toto bude z nemocnice pozerať aj mamička a bude ju to hriať pri srdci. "Pre nás to bude znamenať úplne nový život, celkom nový život," hovorí Vojteková. Ale to už bude prekvapenie pre všetkých, pre rodinu, mamičku a najmä pre deti. 

Mamička Martina stále bojuje s vážnou chorobou v nemocnici . A my veríme, že, keď uvidí pokračovanie tohto príbehu, ktorý odvysielame v nasledujúcich dňoch a keď uvidí zmenu a radosť detí, vyčarí jej to na tvári úsmev .

Súvisiace články

Najčítanejšie správy