Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súčasný digitálny svet má dostať nové pravidlá, únia chce zakročiť voči internetovým gigantom
Zdielať na

Súčasný digitálny svet má dostať nové pravidlá, únia chce zakročiť voči internetovým gigantom

ŠTRASBURG / Digitálny priestor zďaleka nie je taký slobodný ako by sa zdalo. Ovládajú ho internetoví giganti, ktorí v ňom určujú svoje pravidlá. Europarlament žiada zmenu a poslancami schválený text im dáva mandát na rokovania s ministrami členských krajín už od budúceho roka, by to aj vo virtualite začalo mať akési pravidlá.

V digitálnom priestore sa ocitáme čoraz častejšie, ale čo je horšie, že v ňom neplatia také isté pravidlá, ako v reálnom biznise. Europarlament sa snaží toto zmeniť. "To je úplne prvý pokus, ktorý dnes máme v europarlamente na stole, zaviesť nejaké pravidlá do tohto online sveta," hovorí europoslanec Michal Šimečka. 

Digitálny svet je v podstate nekonečný, ale veľkí hráči si tam určujú pravidlá podľa ľubovôle. Pociťujú to všetci nováčikovia virtuálneho biznis sveta. "Aby tam bola väčšia konkurencieschopnosť, aby tam mohli prísť aj noví aktéri," hovorí europoslanec Vladimír Bilčík. "Takýmto spôsobom chceme podporiť startupy, malé podniky, ktoré podnikajú v podobnom prostredí," tvrdí europoslankyňa Miriam Lexman.

Návrh zakazuje praktiky veľkých platforiem, ktoré sú v pozícii akéhosi strážcu prístupu na trh a umožňujú európskej komisii vykonávať prieskumy trhu a udeliť sankcie za konanie, ktoré je v rozpore s platnými pravidlami. "Naše posolstvo je jasné, pravidlá hospodárskej súťaže diktujú zákonodarcovia, a nie digitálni giganti," uviedol spravodajca EP o digitálnych trhoch Andreas Schwab. 

Užívatelia a ich ochrana je gro tohto aktu, aby si s nami veľkí hráči nerobili čo chcú, často bez toho, aby sme o tom vedeli. "Aby tie digitálne platformy nekombinovali osobné dáta ľudí z viacerých zdrojov," hovorí Bilčík. Akt by mal umožniť oznamovateľom upozorniť príslušné orgány na porušenie týchto pravidiel bez toho, aby sa báli virtuálnej odvety.

Zároveň stanovuje aj to, že ak strážca prístupu na internet porušuje pravidlá, komisia môže dať pokutu od 4 do 20% jeho celosvetového obratu. "Čo nie je dovolené offline, nemôže byť dovolené ani online," tvrdí europoslanec Ivan Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy