Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trestné stíhanie voči záchranárom je protizákonné, tvrdí prokurátor
Zdielať na

Trestné stíhanie voči záchranárom je protizákonné, tvrdí prokurátor

BRATISLAVA / V utorok, 14. decembra, sa pred parlament prišli záchranári poďakovať za zvýšenie platu o 34 eur v hrubom a poukázať na zle podmienky zdravotníctva a oblasť záchranárov. Šéfa komory záchranárov po skončení odviedli policajti na vypočutie.

Prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava po preskúmaní vyšetrovacieho spisu v rámci dozorového oprávnenia rozhodol, že uznesenie povereného príslušníka Obvodného oddelenia Policajného zboru Bratislava Staré Mesto – západ z utorka 14. decembra o začatí trestného stíhania pre prečin podnecovania v súvislosti s protestom zdravotníckych záchranárov je nezákonné a neopodstatnené.

Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, prokurátor predmetné uznesenie zrušil a uložil poverenému príslušníkovi policajného zboru, aby vo veci znovu konal a rozhodol.

Polícia v utorok 14. decembra pri zásahu pred Národnou radou SR legitimizovala protestujúcich zdravotníkov a sestry, prikázala im zložiť transparenty a udeľovala im pokuty. Zároveň zadržala a odviedla na výsluch prezidenta Slovenskej komory záchranárov Františka Majerského spolu s ďalším zdravotníkom. Zo zadržania boli po niekoľkých hodinách prepustení. "Policajný zbor stojí za zdravotníkmi, všetkými, ale nemôžeme pracovať selektívnym spôsobom. My postupujeme podľa predpisov," reagoval dočasný šéf polície Štefan Hamran. "Policajti ich vyzývali, aby opustili priestor. Nechceli sme použiť donucovacie prostriedky, neboli použité vôbec. Pán Majerský, ani nikto zo zdravotníkov nebol umiestnený v cele policajného zaistenia. Áno, bolo začaté trestné konanie vo veci podnecovania voči prezidentovi a viceprezidentovi Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. Boli uložené blokové pokuty. Nie vo výške 1 000 eur, ale 100 eur, ktoré priestupcovia odmietli zaplatiť a boli oznámení na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Nie je to niečo, čo robíme radi, ale je pandémia a vyhlásený núdzový stav," okomentoval situáciu Štefan Hamran.

Podľa jeho slov nerešpektovali obmedzenie pohybu a boli tam ľudia, ktorých trvalé pobyty sú ďaleko od Bratislavy, nemali ako deklarovať prečo sú v Bratislave. "A to je prosím pekne, detinské," povedal Hamran. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy