Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ako sa zbaviť stresu a užiť si vianočnú pohodu
Zdielať na

Ako sa zbaviť stresu a užiť si vianočnú pohodu

Zdroj: SITA

INZERCIA / Vianoce. Sviatky radosti a pokoja. Celý rok sa na ne tešíme a nakoniec si ich poriadne neužijeme. Stres z príprav a nakupovania darčekov vyhráva. Tento rok to môže byť inak. Prinášame vám niekoľko tipov, ako sa zbaviť stresu a užiť si rodinnú pohodu a chvíle strávené v kruhu najbližších, bez zbytočného zhonu a náhlenia sa.

Upratujete každú sobotu

Všetci chceme mať doma pekne a čisto. Vôňa Diavy k vianočnej atmosfére patrí, ale prežijete to aj bez nej. Neupratujete predsa len raz do roka. Chumáče prachu na podlahe neprekračujete. Vianoce kvôli upratovaniu neprichádzajú. Budú, aj keď upratať nestihnete. Upratovanie je často zdrojom zbytočných hádok, nervov a kriku. Keď sa predstavy dokonale uprataného bytu zbavíte, uvidíte Vianoce v úplne inom svetle. Spomente si, ako ste si Vianoce predstavovali v čase svojho detstva. Upratovanie určite nebolo na popredných priečkach.

Nakupujte v predstihu

Bez darčekov pod vianočným stromčekom to nepôjde. Vianoce sú aj o obdarúvaní. Problém je v tom, že často kúpime niečo len preto, aby pod stromčekom niečo bolo. Nakupujeme tesne pred Vianocami. Chodenie po obchodoch je v tomto čase hotovým utrpením. Darčeky na poslednú chvíľu zháňakú asi všetci. Kupujte vianočné darčeky v predstihu. Pravdepodobnosť, že kúpite niečo, po čom váš blízky naozaj túži je oveľa väčšia. Viete, že váš partner chce maľovať, ale nemá odvahu s tým začať. Inšpirujte ho. Maľovanie podľa čísiel pomôže prebudiť jeho umeleckú dušu a vy kúpite darček bez predvianočného zatmenia mozgu.

Spoločne strávené predvianočné chvíle

Pečenie je radosť, ale netreba to s ním preháňať. Desať druhov suchých a osemnásť druhov zákuskov s plnkou nepotrebujete. Vianoce majú byť štedré, ale žalúdok máme len jeden. Medovníčky musia byť. Pečiete a zdobíte ich s deťmi alebo vnúčatami. Koláčikov, ktoré môžete upiecť spolu je oveľa viac. Zamerajte sa na ne. Spoločné pečenie je zdrojom nezabudnuteľných zážitkov a príjemne strávených chvíľ. Koláčov bude oveľa menej, ale budú oveľa chutnejšie. Spomienka na spoločné pečenie vás zahreje aj niekoľko krát v roku.

Nie ste na všetko sami

Nemusíte všetko robiť sami. Ostatní členovia rodiny možno upracú či ozdobia byt inak, ale to neznamená, že to urobia zle. Dôverujte im a do predvianočných príprav ich bez obáv zapojte. Nebojte sa toho. Aj oni majú predstavu o tom, ako by to u vás malo na Vianoce vyzerať. Nechajte ich prejaviť sa. Nebude to presne podľa vašich predstáv, ale určite to bude mať neopakovateľné čaro. Výsledok vás príjemne prekvapí a čo je najdôležitejšie, získate viac času pre seba a trávenie drahocenného vianočného času s ostatnými členmi rodiny.

Prevetrajte sa a odhaľte pravé čaro Vianoc

Vianoce nie sú len o upratovaní a pečení. V tom už máme jasno. Konečne nasnežilo. Zoberte deti a choďte von. Postavte snehuliaka. Guľujte sa. Vytiahnite boby a sane. Alebo sa len tak prejdite a započúvajte sa do zvukov vŕzgajúceho snehu. Pri zimných aktivitách zabudnete na všetky starosti, ktoré ste na seba s príchodom Vianoc naložili. Najväčšiu radosť v detských očiach aj tak uvidíte, keď sa vaše ratolesti vrátia z vonku a pohostíte ich horúcim čajom a obyčajnými sušienkami.

Rozprávky majú na Vianoce iné čaro

Spomeňte si, na čo ste sa pred Vianocami najviac tešili ako dieťa. Rozprávky. Môžete si ich pozrieť kedykoľvek v roku, ale v období Vianoc majú úplne iný rozmer. Poznáte ich skoro naspamäť, ale stále sa k nim radi vraciate. Kúpte si televízny program a poznačte všetko, čo by ste si radi pozreli. Nestihnete všetko. Vyberte si len tie rozprávky a filmy, bez ktorých si Vianoce nedokážete predstaviť. Popoluška, Perinbaba a Mrázik. Rozprávkového vianočného favorita máme všetci.

Najčítanejšie správy