Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Darované Vianoce: Štyri deti doteraz spávali v malej chodbičke. Teraz sa im splnil sen o vlastnej izbe
Zdielať na

Darované Vianoce: Štyri deti doteraz spávali v malej chodbičke. Teraz sa im splnil sen o vlastnej izbe

ROŽŇAVA / Štyria súrodenci z Rožňavy, ktorých ste mohli vidieť vo včerajších novinách, prežívajú nezabudnuteľné a šťastné okamihy. Ich skromný príbytok totiž navštívili naši kolegovia, aby im vďaka košickému darcovi darovali skutočné Vianoce. Janko , Andrejka , Karolínka a Lacko prespávali v maličkej izbe - skôr chodbičke , no napriek týmto podmienkam majú v škole vynikajúce výsledky. Najstarší Lacko dokonca popri tom pomáha susedom , ktorí ho odmenia jedlom alebo sladkosťami. Rodinná súdržnosť pre nich znamená všetko. A aj preto sme im tak trochu zmenili život!

"My nechceme veľa darčekov, my chceme byť len spolu s mamkou," povedal Janko Németh. "Ja nemám nikoho len tie deti," uviedla mama štyroch detí Karolína Janová. "Mamka robí všetko preto, aby nás nedali do detského domova," uviedol Janko. 

Hoci nie sú dospelé, v živote majú iné hodnoty ako ostatné deti, vážia si strechu nad hlavou a hlavne rodinu. Detského domova sa boja najmä preto, že žijú na pokraji chudoby. "Keď vyplatím nájom, elektrinu a vodu, tak mi zostane len 20 eur," povedala pani Karolína. Nedávno prišli o otca, s ktorým nemali dobrý vzťah. Deti nemali detskú izbu a my sa to s DAROVANÝMI VIANOCAMI rozhodli zmeniť. 

Prvýkrát na rodinnom výlete

TV JOJ poslala deti na chatu, aby sa veľké prekvapenie podarilo utajiť. Starý nábytok putoval na smetisko a počas toho prebiehali veľké nákupy. Deti s mamou si zatiaľ užívali výlet, na akom nikdy neboli. "Ja ani nebudem spať, lebo som ešte nikdy nespal niekde inde," povedal Janko. 

Kým si deti užívali svoj prvý výlet, na izbe sa pilne pracovalo. "Makali sme tu štyri dni, ale nevnímam to ako záťaž. Mám z toho dobrý pocit," uviedol pomocník Juraj Kačmáry. "Robili sme to s radosťou," uviedol kameraman TV JOJ  Michal Meďaš. 

Splnil sa aj sen o televízore 

"Na charitatívnych akciách sa zúčastňujú nielen dobrovoľníci, ale aj naši redaktori spolu s rodinami. Celá pomoc DAROVANÝCH VIANOC je veľmi úprimná," povedal generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.  Pohrali sme sa aj s detailmi, aby z nej bolo cítiť domov. 

Malý Janko túžil po televízore. "Spolužiaci mi stále vravia, že pozerajú televízor a pýtajú sa či aj my. Ja im vždy poviem, že nie, lebo nemáme televízor," smutne povedal Janko. 

Vianoce sú aj o splnených snoch, a tak sa ku nám pridal ďalší darca, ktorý im venoval satelit, aby si mohli užiť všetky programy. "Nech vám to slúži a nech robí radosť," povedal ďalší darca. Štyri deti majú úplne prerobenú a novú detskú izbu. Doteraz o tomto len snívali. Vďaka anonymnému darcovi z Košíc mnohé rodiny zažívajú radosť z darčekov a prekvapení, a inak to nie je ani počas týchto Vianoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy