Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva spustí očkovanie detí, čaká na špeciálne vakcíny od Pfizeru
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva spustí očkovanie detí, čaká na špeciálne vakcíny od Pfizeru

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva plánuje začať s očkovaním detí od päť rokov až začiatkom budúceho roka, podľa odborníkov je to však neskoro. Čakať sa má na pozmenené vakcíny určené špeciálne pre mladistvých.

"Tým, že EMA schválila očkovanie detí, by sme mali postupovať veľmi rýchlo," tvrdí členka konzília odborníkov Elena Prokopová. Ukazuje sa ale, že to nebude také jednoduché, šéf rezortu zdravotníctva neplánuje projekt spustiť bez špeciálnych vakcín dodaných spoločnosťou Pfizer. Tie majú byť doručené deň pred Vianocami, pričom naplno by mali byť vpustené do obehu začiatkom januára.

Proti tomuto riešeniu sa ozývajú hlasy odborníkov, ktoré argumentujú, že nás tlačí čas a čakať na zásielku nie je ideálne. Deťom totiž hrozí premorenie, zvlášť po spoločných stretnutiach počas sviatkov. "Vo viacerých krajinách, vrátane Rakúska, už očkovanie detí so súhlasom rodičov prebieha. Neviem na čo čakáme, je to na škodu. Nachádzame sa v situácii, v ktorej ich treba zaočkovať čo najskôr," povedal pediater a šéf lekárskych odborov Peter Visolajský.

Náš západný sused v takýchto prípadoch používa tretinovú dávku oproti tej pre dospelých, upravenie množstva je navyše bežné aj pri iných liekoch. Ministerstvo zdravotníctva dokonca v špecifických prípadoch deti od päť rokov týmto spôsobom už očkuje, vyžaduje však odporúčanie špecialistu a podpis rodičov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy