Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Orave napadlo 30 centimetrov snehu, obyvateľov prekvapili mrazivé teploty
Zdielať na

Na Orave napadlo 30 centimetrov snehu, obyvateľov prekvapili mrazivé teploty

ORAVA / Zima pomaly ale isto prichádza a na vlastnej koži to v prvý decembrový deň pocítila Orava. Mínusové teploty v kombinácii so snehovou nádielkou zaskočili viacerých záhradkárov.

Chváli sa titulom najchladnejšej obce Slovenska, pričom svojej povesti ani tento rok neostala nič dlžná. Viac ako 1 200 obyvateľov Oravskej Lesnej sa na začiatku posledného mesiaca tohto roka zobudilo do teploty -4°C, pričom ich čakalo brodenie snehom siahajúcim do výšky až 30 centimetrov.

Domácim tak v boji s prírodou museli pomáhať traktory, lopaty boli často bezmocné. "Začať odhadzovať som mohol až po tom, čo okolo prvýkrát prešiel pluh, inak by mi to všetko prihodil ešte raz," povedal jeden z rezidentov malebnej dedinky. Podobné problémy však riešili aj ich "susedia".

Vo Veličnej ste sa mohli pokochať zvláštnym pohľadom, ovce sa na lúkach k tráve nedostali. Ostal im tak len sneh, na ktorom si náležite pochutnali a spestrili si tak mrazivé ráno. Poriadna nádielka však náladu skôr spríjemnila, tešili sa hlavne deti. "Sneh je super, drží pokope, takže sa to dá. Napadlo toho dosť, navyše ešte čakáme ďalší prísun," znejú hlasy z Oravskej Lesnej.

Experti ale zimnej idylke nedávajú veľa času. Onedlho sa s najväčšou pravdepodobnosťou snehuliaci na Orave roztopia. "V najbližších dňoch bude prichádzať ďalšia a ďalšia oblačnosť, takže nás čakajú zrážky. Predpokladáme výrazné oteplenie, takže nie je isté, či sa bude na Vianoce lyžovať," uzavrel meteorológ Peter Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy