Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ako používať klimatizáciu, aby neškodila pokožke?
Zdielať na

Ako používať klimatizáciu, aby neškodila pokožke?

Zdroj: zse.sk

INZERCIA / Hoci klimatizácia vzduch vysušuje, nemusí tak pôsobiť aj na vašu pokožku. Stačí dodržať týchto päť zásad a vašej pleti nič nehrozí.

O nepriaznivých účinkoch klimatizácie na vaše zdravie sa šíri hneď niekoľko nepravdivých mýtov. Jedným z najčastejších je, že používanie klimatizácie veľmi vysušuje pokožku a najmä v zimných mesiacoch sa môže objaviť aj nepríjemný ekzém. Je to však skutočne tak? Sú takéto mýty založené na pravdivých a overených informáciách, alebo len chcú odradiť od kúpy potenciálnych záujemcov? Dnešné moderné klimatizačné zariadenia, ktoré sú na trhu dostupné majú funkcie, ktoré používateľom život spríjemňujú a uľahčujú, bez pocitu akýchkoľvek nevýhod. Ak sa naučíte vašu klimatizáciu správne nastaviť, ovládať a používať, žiadne nepriaznivé účinky z jej používania nepocítite.

Hoci je pravda, že klimatizácia vzduch vysušuje, nemusí tak pôsobiť aj na vašu pokožku. Stačí, ak budete pri jej používaní dodržiavať týchto päť zásad a vašej pleti ani jemnej pokožke vašich detí nič nehrozí.

Prvá zásada: Pravidelne vetrajte

Pre zdravie pokožky je mimoriadne dôležité pravidelné vetranie klimatizovaných priestorov. Platí to nielen v lete, kedy klimatizácia do bytu alebo domu priestory chladí, ale aj v zime, kedy klímu používate na prikurovanie. Klimatizovaný vzduch je síce príjemný, no nie je to čerstvý vzduch. Ak ste počuli, že vetrať nemusíte, neverte tomu.

Pravidelným vetraním zabezpečíte, aby nebol vzduch v miestnosti príliš vysušený. Suchý vzduch môže dráždiť nielen vašu pokožku, ale i oči. Poznáte to z nákupných centier alebo lietadiel, kde neustále koluje klimatizovaný vzduch a po pár minútach vás začnú páliť oči a svrbí pokožka rúk či tváre. Ak priestor párkrát za deň vyvetráte, môžete týmto problémom ľahko predísť. Pri vetraní v horúcich letných dňoch je však potrebné dodržať niekoľko základných pravidiel:

  • Najvhodnejšie je vetrať miestnosť skoro ráno alebo neskôr večer, keď je vonkajšia teplota i vzduch chladnejší.
  • Pred vetraním miestnosti vypnite vašu klimatizáciu a na niekoľko minút otvorte okná i dvere dokorán.
  • Následne môžete uviesť klimatizáciu znovu do prevádzky.

Druhá zásada: Nastavte na klimatizácii správnu teplotu

Druhou zásadou používania klimatizácie tak, aby neškodila vašej pokožke je nastavenie primeranej teploty. Existujú určité odporúčania odborníkov, avšak treba k nim pristupovať individuálne. Možno patríte k ľuďom, ktorým nerobia teplotné rozdiely medzi vnútorným a vonkajším prostredím žiadny problém. V tom prípade používajte klimatizáciu podľa svojho vlastného uváženia.

Problém nastáva najmä v horúcom lete, kedy z vonkajšej 30°C teploty prídete do bytu, ktorý je vychladený na príliš nízku teplotu. Pokožka, ktorá je rozhorúčená sa vplyvom nízkej teploty stiahne, čo môže spôsobiť nepríjemné svrbenie.

Stačí však, ak pri nastavovaní klimatizácie dodržíte pravidlo, že teplotný rozdiel medzi vonkajšou teplotou v tieni a vnútorným prostredím nemá presiahnuť 6°C. Ak sa teda teplota vonku pohybuje okolo 30°C, klimatizácia v byte alebo dome by mala byť nastavená na 24 – 25°C.

Ak skutočne nechcete, aby vaša pleť trpela, zaobstarajte si niektorú z klimatizácii od ZSE s inteligentnou funkciou nastavenia teploty pomocou praktickej mobilnej aplikácie.

Túto funkciu môžete využiť v prípade, že potrebujete vychladiť vašu domácnosť predtým, ako sa vrátite domov z práce či dovolenky. Váš smartfón si prepojíte s klimatizáciou a v aplikácii potom môžete ovládať jednotlivé nastavenia klimatizácie na diaľku.

Tretia zásada: Starajte sa o klimatizáciu

V tomto prípade platí jednoduchá rovnica. Čistá klimatizácia rovná sa žiadne riziko pre vašu pokožku. Čistenie klimatizácie by ste rozhodne nemali zanedbávať. Po letnej sezóne je dôležitá najmä výmena vzduchových filtrov. Tie môžu byť zdrojom choroboplodných častíc, ktoré sa spolu s ochladeným vzduchom šíria do miestnosti a nepriaznivo vplývajú na vašu pleť i zdravie.

Servis v podobe dôkladného profesionálneho čistenia potrebuje každá klimatizácia do domu a bytu aspoň raz ročne. Sú však niektoré úkony súvisiace s údržbou klimatizácie, ktoré môžete urobiť sami. Základné čistenie zvládnete podľa priloženého návodu aj sami. Mali by ste ho vykonávať rovnako často ako utieranie prachu v domácnosti.

Spočíva vo vyčistení filtra a povrchu vnútornej klimatizačnej jednotky. Jednotka musí byť vypojená z elektrickej siete. Znečistený vzduchový filter môžete, presne podľa priloženého návodu, povysávať alebo umyť vlažnou vodou a nechať voľne vyschnúť. Povrch jednotky poutierajte vlhkou handrou. Vonkajšie zariadenie jednoducho očistite od hrubých nečistôt, napríklad lístia a poutierajte navlhčenou handričkou.

Nedostatočná starostlivosť sa môže prejaviť aj skrátením životnosti klimatizačnej jednotky, vyššími nákladmi na prevádzku alebo zvýšením rizika jej poškodenia. Pravidelná údržba klimatizácie je prevencia, ktorá sa vyplatí.

Štvrtá zásada: Vyberte si vhodný model klimatizácie

Nielen správne nastavenie, ovládanie a čistenie klimatizácie môžu pomôcť predísť nepriaznivým vplyvom na pokožku. Vhodne zvolený model s modernými inteligentnými technológiami urobí zázraky.

Nepríjemný pocit z vysušenej pokožky a svrbenie môžete pociťovať najmä vtedy ak chladný vzduch fúka priamo na vás. Vnútorná jednotka by preto nemala byť umiestnená nad posteľou v spálni, sedačkou v obývačke, nad vaším pracovným alebo jedálenským stolom. Tomuto problému môžete jednoducho predísť, ak si v ZSE vyberiete niektorý z modelov klimatizácií Daikin s funkciou Comfort airflow. Vzduch je v tomto režime vyfukovaný nahor a v spolupráci so snímačom pohybu je nasmerovaný do oblasti, kde nie je zistený žiadny pohyb osôb. Takto sa dosiahne pohodlné prúdenie bez priameho kontaktu s osobami v miestnosti.

Technológia Wind-Free™ modelov Samsung zase dokáže zabezpečiť príjemnú osviežujúcu atmosféru bez pocitu chladného prievanu v miestnosti. Chladný vzduch neprechádza priamo lamelami, ale sa jemne a rovnomerne šíri cez tisíce mikrootvorov v prednom paneli klimatizácie. Zariadenie automaticky reguluje teplotu a rýchlosť ventilátora, takže vám nebude príliš horúco ani zima.

Vďaka inteligentným klimatizáciám z ponuky ZSE bude vaša pokožka v bezpečí aj počas pravidelného používania klimatizácie.

Piata zásada: Starajte sa o zdravie pokožky

Aby používanie klimatizácie neškodilo vašej pokožke, docielite aj tak, že sa budete starať nielen o zariadenie, ale predovšetkým o vašu pleť. Snažte sa piť dostatok tekutín a používajte kvalitnú pleťovú kozmetiku, ktorá pleť hydratuje. V horúcom lete nikdy nečakajte na pocit smädu. Tekutiny dopĺňajte v pravidelných intervaloch, najmä ak sa väčšinu dňa držiavate v klimatizovaných priestoroch a klímu si zapínate aj doma.

Ideálne je používať minerálne vody v spreji, ktoré si môžete nastriekať na tvár a pleť tak osviežiť a dopriať jej hydratáciu. Nezabúdajte ani na vlasy a snažte sa ich čo najmenej zaťažovať rôznymi stylingovými prípravkami. Klimatizovaný vzduch pôsobí aj na ne a môže ich vysušovať. Raz za týždeň doprajte pokožke i vlasom dávku hydratácie v podobe kvalitnej masky.

Pre vašu pleť bude ideálne, ak budete spolu s klimatizáciou používať aj zvlhčovač vzduchu. A to nielen v lete, ale i v zime kedy klimatizáciou prikurujete. Vysušený vzduch sa nemá ako prirodzene zvlhčovať a to má za následok vznik mnohých problémov ako je dehydrovaná pokožka, podráždenie očí i dýchacích slizníc. Zvlhčovač vzduchu je jednoduchým a dostupným riešením na vytvorenie optimálnej vlhkosti vzduchu v klimatizovanej miestnosti. Tá by sa mala pohybovať od 40 – 50%. Ak by vám ďalšie zariadenie v domácnosti prekážalo, skúste umiestniť v miestnosti s klimatizáciou jednu až dve misky naplnené vodou. Voda, ktorá sa z nich bude odparovať pomôže zvlhčiť vzduch. Nezabúdajte, že optimálnej klíme v miestnosti môže pomôcť aj niekoľko zelených izbových rastlín.

Najčítanejšie správy