Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Režim OTP v práci už od pondelka: Firmám chýbajú testy a personál
Zdielať na

Režim OTP v práci už od pondelka: Firmám chýbajú testy a personál

SLOVENSKO / Od pondelka sa už do práce dostaneme iba ak sme OTP. Testovanie majú zabezpečiť firmy raz týždenne a manuál dostali od ministerstva hospodárstva práve dnes. Času na prípravu je zúfalo málo a problémom bude možno aj nákup testov, o ktorých minister Sulík povedal, že ich bude dosť.

Vláda v stredu po týždňoch rokovania rozhodla, ministerstvo hospodárstva do podvečera  dolaďuje detaily a firmy sa majú zariadiť sa do pondelka. Zdá sa vám to zvláštne? Aj firmám a odborárom.

"V tejto situácii nás veľmi mrzí, že opatrenia sú zavádzané rýchlo a nie sú dostatočne komunikované. Pretože my potrebujeme čas na prípravu," povedala hovorkyňa Volkswwagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. "Je to krátke obdobie, pripraviť sa na všetky kroky," uviedol prezident KOZ Marián Magdoško. 

Manuál ministerstvo hospodárstva nakoniec vydalo. Od pondelka platí OTP neočkovaných a neprekonaných musia firmy raz týždenne otestovať. Od štátu potom dostanú na budúci rok šesť eur za test a manipuláciu. Firmy majú tak jeden pracovný deň, aby zohnali testy.

"Pri tak veľkej firme pôjde o veľké množstvo antigénov. V tejto chvíli všetko vyhodnocujeme a zvažujeme naše možnosti," povedala Kovarovič Makayová. Richard Sulík v stredu sľúbil, že pre samotné testy firmy v strese byť nemusia. 

"Robím na tom tak, aby tých testov bolo dostatok," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Väčšina lekární ale nemajú dostupné antigénové testy. V tomto majú istú výhodu firmy, ktoré nemôžu obmedziť svoj chod a boli v strehu neustále.

"Pripravujeme zariadenia, ale kontinuálne testujeme, takže máme istú výhodu oproti iným spoločnostiam," uviedol Molnár. Režim OTP od pondelka nečaká len spoločnosti.

Na testovanie zamestnancov sa pripravujú nielen veľké firmy ale aj mestá a obce. "Testovanie v MOMkách a druhou alternatívou je samotestovanie," povedal Marián Škuba, tlačový referát Humenné. "Neviem čo budeme robiť s odpadom po samotestovaní," uviedol predseda predstavenstva NEXIS Ján Kučeravý. 

Piatok aj pondelok bude tak pomerne stresujúci pre manažmenty firiem naprieč celým Slovenskom. Zamestnávatelia opäť raz apelujú aj na samotných pracovníkov. Stále je tu to najdôležitejšie.

"Zamestnanci, ktorí nie sú OTP, majú stále možnosť voľby očkovania, ktoré je zadarmo," povedal Hošták. Firmám prekáža opäť raz aj fakt, že na rokovania o tomto ich z vlády nikto nepozval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy