Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Presne pred rokom pochoval autobus smrti 16 Slovákov
Zdielať na

Presne pred rokom pochoval autobus smrti 16 Slovákov

14 ľudí zahynulo na mieste, dvaja zomreli neskôr

Na mieste museli hasiči mnohých ranených vystrihovať z plechu autobusu. Jeden zo záchranárov, ktorý vyslobodzoval zranených a uviaznutých ľudí z vraku autobusu opísal celú udalosť slovami: „Je to hrozné. Sú zakliesnení, kričia od bolesti."

Na mieste nehody zahynulo 14 ľudí, ďalších 19 zranených previezli následne vrtuľníkmi do chorvátskych nemocníc. Celkovo si mimoriadne tragická nehoda vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov.

Pixsell/cro-rss.com

Ani po roku nie je jasné, kto je za nehodu plne zodpovedný. Hoci Krajský inšpektorát práce v Košiciach najskôr tvrdil, že príčinou nehody bola prasknutá pneumatika, vyšetrovanie to vylúčilo. Ak by totiž za nehodu naozaj mohla prasnutá pneumatika, došlo by k spomaleniu jazdy a tú by následne zachytilo aj záznamové zariadenie. To sa však nestalo. Isté je len to, že autobus smrti nemal technickú poruchu. Podľa polície, tragickú haváriu zavinil vodič – buď na chvíľu zaspal, nebol dostatočne pozorný alebo sa prejavili jeho zdravotné problémy.

REUTERS/ilustračné

Autobus značky Karosa LC 956, ktorý havaroval na chorvátskej diaľnici, bol vyrobený v roku 2001.

Željko Popović/CROPIX/net.hr

Košičania si uctili svojich rodinných príslušníkov, priateľov a známych

Minútou ticha, položením kvetín a zapálením sviečok si dnes pozostalí, priatelia a známi uctili pamiatku 16 obetí tragickej dopravnej nehody, ktorá sa odohrala presne pred rokom v Chorvátsku. "Niť ich života sa odvíjala ulicami Košíc. Ich kroky zostali v pamäti tohto mesta," povedal v smútočnom príhovore primátor mesta František Knapík.

Pozostalí zapálili sviečky pri zvone Urban, pri Urbanovej veži na Hlavnej ulici. "Toto je symbolická spomienka. Bolesť je však stále prítomná v celom mojom živote. Čas v tomto prípade nie je milosrdný," povedal manžel jednej z obetí.

Na pietnom akte sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia samosprávy a verejného života Košíc.

index.hr

Chronológia tragédií slovenských autobusov

20. marca 2002
Jeden Slovák neprežil zrážku slovenského autobusu s kamiónom na českej diaľnici D1 pri Měríne v okrese Žďár nad Sázavou. Štyria cestujúci utrpeli stredne ťažké zranenia, 11 ľudí sa zranilo ľahko.

18. júla 2002
Vodič slovenského autobusu zomrel pri nehode v Rumunsku. Autobus viezol turistov do Bulharska a na diaľnici asi 60 kilometrov od Bukurešti narazil do kamiónu.

TV JOJ/ilustračné

26. mája 2003
Na diaľnici pri Prahe sa zrazil slovenský autobus s nákladným autom. Vodič zomrel, 23 ľudí sa zranilo.

13. decembra 2004
Šesť mŕtvych a rovnaký počet zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu na diaľnici D1 neďaleko Brna. Do autobusu, ktorý vychádzal z odpočívadla, zozadu narazil kamión.

3. septembra 2007
Dvaja Slováci zomreli pri nehode autobusu v Rumunsku, treťou obeťou bol jeho poľský vodič. Ďalší slovenský občan utrpel ťažké zranenia, viacero iných vyviazlo s ľahkými zraneniami.

TASR

7. septembra 2008
Šestnásť obetí a viacerých zranených si vyžiadala nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku. Autobus s turistami z Košíc narazil na diaľnici medzi Záhrebom a Splitom pri meste Gospić do betónového mostného piliera.

21. júna 2009
Pri havárii českého autobusu so slovenskými cestujúcimi na diaľnici neďaleko rakúskeho Grazu sa zranilo viac než 30 ľudí, niektorí vážne. V autobuse sa viezli stredoškoláci zo Senice, ktorí sa vracali z Talianska.

5. augusta 2009

V Rumunsku havaroval autobus so slovenskými turistami, ktorí smerovali na dovolenku do Bulharska. Dvaja ľudia utrpeli ťažšie zranenia, desať ľudí sa zranilo ľahšie. Do autobusu vrazil rumunský kamión.

1. september 2009

Autobus so 43 klientmi cestovnej kancelárie Firo Tour havaroval v horách asi 70 kilometrov od tureckého prímorského strediska Antalya. Pri návrate z výletu dostal šmyk na mokrej vozovke a prevrátil sa na strechu. Pritom zišiel zo zrázu a narazil do stromu. Hneď po tragédii previezli deväť Slovákov do nemocnice v Antalyi.

Najčítanejšie správy