Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vyšetrovanie v kauze Očistec sa po roku skončilo: Obžaloba ale stále podaná nebola
Zdielať na

Vyšetrovanie v kauze Očistec sa po roku skončilo: Obžaloba ale stále podaná nebola

BRATISLAVA / Najrozsiahlejšie stíhanie policajných funkcionárov, ktoré NAKA označila ako "Očistec", má za sebou presne rok. Zadržanie top funkcionárov polície nasadením ozbrojených kukláčov skončilo väzobným stíhaním policajného prezidenta Tibora Gašpara, riaditeľa NAKA Petra Hraška, či policajta Róberta Krajmera. Teda najvyšších policajných špičiek za vlády Smeru. Generálna prokuratúra oznámila, že sa vyšetrovanie po 12-ich mesiacoch skončilo, ale podanie obžaloby počas trvania väzby nestihla. Obvinení sa už dostali na slobodu, pretože podľa súdov zákonné dôvody na predĺženie väzby neexistujú. Kedy padne v rozsiahlom prípade samotná obžaloba, je nateraz neznáme.

Celých 12 mesiacov prebiehalo vyšetrovanie údajnej korupcie, zločinov zneužitia právomoci verejným činiteľom, či zločinu založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Tú mal riadiť podľa vyšetrovacích orgánov nitriansky podnikateľ Norbert Bödör s obvineným exprezidentom polície. A práve ten sa včera, 5. novembra, po prepustení z väzby, v ktorej bol celý rok, médiám vyjadril, že sa naďalej plánuje plne venovať svojej obhajobe a obvineniam, ktoré od okamihu zadržania odmieta. "Nebudem vám odpovedať na žiadne otázky, minimálne nie do právoplatného skončenia tejto veci," reagoval po prepustení Tibor Gašpar.

Rovnako je na tom už bývalý stíhaný šéf NAKA, Peter Hraško. Ten, po opustení bratislavského ústavu na výkon väzby, trestné konanie nekomentoval : "V zásade sa k tomuto nevyjadrím až do skončenia."

Piatkovému prepusteniu z väzby obvinených v Očistci, predchádzala snaha dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o to, aby Gašpar a spol. ostali vo väzbe dlhšie než rok. Predložením už medializovaného videa z poľovníckej chaty s pochybným obsahom. "Boli z týchto prepisov až badateľné účelové a koordinované snahy určitých osôb, vrátane obhajcov v tomto trestnom konaní, priamo smerujúce ku kriminalizácii orgánov činných v trestnom konaní," vysvetlil dozorový prokurátor ÚŠP GPSR Michal Šúrek.

Tento argument mu ale pred sudcami, ktorí o väzbe rozhodovali, nevyšiel. Otázne je, či jeden celý rok stačil na to, aby v Očistci padla obžaloba počas trvania väzby obvinených funkcionárov polície, alebo nie. Podanie obžaloby sa v najbližších dňoch a mesiacoch očakávať zrejme nedá. Len v tomto čase študujú vyšetrovací spis obvinení, ktorý má viac ako 3,5-tisíc strán. 

Za rok vypočuli vyšetrovatelia 92 svedkov a urobili 46 výsluchov

Vypočuli aj opakovanie všetkých obvinených. Kus práce, ktorá ale stále k podaniu obžaloby zo strany prokurátora nesmeruje. Je to preto, lebo už teraz sa napríklad advokát obvineného Petra Hraška pre TV JOJ vyjadril, že sa vo vyšetrovacom spise nachádzajú nezákonnosti a dôvody na to, aby žiadali pokračovať vo vyšetrovaní. "To ešte nejaký deň potrvá. Strany sporu majú právo podať návrhy na doplnenie dokazovania. Namietať nezákonnosti, ktoré sa už tam objavujú," dodal obhajca obvineného Petra Hraška Ľubomír Hlbočan.

A podobný postup sa dá očakávať aj zo strany ďalších obhajcov. Preto je stále neisté, kedy sa prokuratúra k písaniu obžaloby vlastne dostane. Nie je vylúčené, že až v budúcom roku. "Konečný návrh vyšetrovateľa preto ešte na prokuratúru doručený nebol," vysvetlil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Súvisiace články