Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Slovensku bojuje s rakovinou prsníka viac ako 30-tisíc žien. Pandémia skríning spomalila
Zdielať na

Na Slovensku bojuje s rakovinou prsníka viac ako 30-tisíc žien. Pandémia skríning spomalila

BRATISLAVA / S rakovinou prsníka v súčasnosti na Slovensku bojuje viac ako 30-tisíc žien. Práve mesiac október bol venovaný tejto téme, no myslieť na ňu by mali ženy naďalej - a to aspoň raz do mesiaca pri samo vyšetrení a raz do roka pri preventívnej prehliadke. Na vyšetrenie ženy momentálne čakajú od jedného do troch mesiacov. Aj pandémia skríning spomalila. Ministerstvo zdravotníctva teraz opäť štartuje výber certifikovaných mamografických pracovísk.

Dva mesiace. Presne tak dlho sa aktuálne čaká v banskobystrickej nemocnici na mamografické vyšetrenie prsníkov. "Nemocnica je momentálne pred výmenou mamografu za nový," vyjadrila sa Ružena Maťašeje, hovorkyňa FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica. Starý prístroj mal obmedzené kapacity, a preto boli dlhé aj čakacie lehoty. Práve od jeho výmeny si sľubujú rýchlejšiu a kvalitnejšiu diagnostiku.


V rámci pracovísk v bratislavskej univerzitnej nemocnici je čakacia doba na mamografické vyšetrenie prsníkov jeden mesiac. "V prípade ak vyšetrenie indikuje lekár, je pacientke vytýčený termín max. do dvoch až troch týždňov," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. Čakacia doba na sono pŕs u žien do 40 rokov môže byť aj tri mesiace. Ide však o najmenej ohrozenú vekovú kategóriu. "Ak je to v rámci skríningu, tak je tam určite nejaká vôľa. Samozrejme aj pár mesiacov počkať, keďže je to asymptomatická žena, ktorá je vlastne objednaná v tom dvojročnom intervale," vyjadrila sa Mária Rečková, riaditeľka Národného onkologického inštitútu.

Momentálne máme na Slovensku 16 certifikovaných mamografických pracovísk. Zaručiť majú najvyššiu kvalitu diagnostiky. "Potreba je približne 30 až 40 pracovísk. Pociťujeme, že ich nie je dostatok," skonštatovala  Rečková. "Faktom je, že v roku 2020 a 2021 sa nevyberali žiadne nové pracoviská a nerobil sa v nich ani klinický audit. A to z dôvodu prebiehajúcej pandémie. Aktuálne proces postupne opäť štartujeme," ozrejmila Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.


Mamograf vie zachytiť onkologické ochorenie oveľa skôr, ako si hrčku vie nahmatať sama žena, onkológovia ale naďalej odporúčajú aj samo vyšetrenie. Práve týmto spôsobom si hrčku našla aj Lívia. "Čím skôr sa to zistí, tým lepšia je možnosť liečby. Z mojej skúsenosti viem povedať, že to nebolo dobré. Tým, že som to odkladala, tak ten nádor rástol," upozorňuje pacientka Lívia.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy