Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
VIDEO: Slovenskí piloti v Arizone absolvujú náročný výcvik. Odštartujú novú éru vojenského letectva
Zdielať na

VIDEO: Slovenskí piloti v Arizone absolvujú náročný výcvik. Odštartujú novú éru vojenského letectva

SPOJENÉ ŠTÁTY / Vo fabrike Lockheed Martin v americkom Greenville sa už naplno rozbehla výroba nových slovenských stíhačiek F-16. Na opačnom konci Spojených štátov, v Arizone, zároveň vzniká nová skupina našich pilotov.

Po výcviku nahradia pilotov dosluhujúcich Migov a odštartujú novú éru slovenského vojenského letectva.

Martin, Lukáš, Marek a Eduard. Prví Slováci, ktorí sa posadili do výcvikových kokpitov F16

Všetci zhodne tvrdia, že si takto plnia svoj sen. "Všetko to začalo, keď ma otec zobral na letecký deň do Popradu," povedal pilot Eduard Marhefka. "Od detstva som chcel byť pilot," priznal pilot Marek Bobček.

"Všetci kolegovia sme o tom snívali od detstva," potvrdil Bobčekov kolega Lukáš Kudela. Dnes sa z nich kreuje skupina, ktorá bude vo vzduchu v prvom rade chrániť Slovensko. Prechádzajú jednotlivými úrovňami výcviku. Od lietania na malých cvičných lietadlách, cez pilotovanie v tandeme s inštruktorom, až po samostatné ovládanie bojovej F16ky.

"Tí piloti musia prejsť nejakým procesom. Tiež keby ste mali Formulu 1 tak asi by ste si nezačali robiť vodičský preukaz hneď na Formulu 1, ale museli by ste prejsť konkrétnymi krokmi a presne tak sa to týka aj stíhačiek F16," priblížil minister obrany Jaroslav Naď. Krok po kroku tak absolvujú ako teoretickú, tak aj praktickú prípravu. V rámci nej musia riešiť množstvo situácií, do ktorej sa ako bojoví piloti môžu v budúcnosti dostať.

Už pri výcviku na hranici nebezpečenstva

"Väčšinou máme flight leada momentálne, keďže sa učíme na wingmenov a v ďalších dvoch sú iní inštruktori, ktorí nám simulujú nepriateľov," priblížil pilot Eduard Marhefka. "Výcvik, proti vzdušným cieľom sa vykonáva simulovane, pretože v tom druhom lietadle sa takisto nachádza človek a teda nemôžme ho ohroziť streľbou ostrými nábojmi alebo raketami," povedal pilot Marek Bobček. Už teraz vo výcviku sa im pritom stáva, že sa dostanú aj na hranicu nebezpečenstva. Ako ale hovorí pilot Martin, zvládnuť to musia.

"Musíte ovládať tie emergency proceeds. Nie je to ako na aute, že sa vám pokazí tak ho odstavíte na krajnici. Ale ste vo vzduchu, letíte a musíte v stresujúcom prostredí a v krátkom čase vyriešiť situáciu. Čiže to je na tom nebezpečné," povedal Martin Paluv. Do ďalekej Arizony, za náročným výcvikom necestovali slovenskí piloti sami. Sprevádzajú ich tam aj ich najbližšie rodiny.

"Oni vlastne opustili kamarátov, rodinu takpovediac každého a vhupli do tohto môjho výcvikového prostredia," povedal Lukáš Kudela. Slovenskú letku vo výcviku v spojených štátoch momentálne tvorí 12 pilotov. No pribudnú ďalší. Celkovo ich v rámci kontraktu vycvičia 24. Tak, aby mohli plniť svoje poslanie spolu s novými bombardérmi F16 už o dva roky. "Chcel by som pozdaviť doma, všetkých Slovákov. Rodinu, kamarátov, čaute," pozdravil pilot Martin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy