Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Antirúškari terorizujú obchody. Obchodné reťazce si s nimi nevedia dať rady
Zdielať na

Antirúškari terorizujú obchody. Obchodné reťazce si s nimi nevedia dať rady

BRATISLAVA / Obchodné reťazce volajú o pomoc. Organizované skupiny ľudí nedodržujúcich pandemické opatrenia im robia nemalé problémy. Reťazcom kvôli nim hrozí vysoká pokuta. No okrem výzvy na nasadenie rúška s tým nemôžu nič urobiť. Keď privolajú políciu, tá maximálne rozdáva pokuty. Pre takýto incident museli v stredu uzavrieť obchod v Prievidzi.

Antirúškari sa vyskytujú aj v obchodných centrách. Na ploche si rúška zložia, idú k pokladni, personál ich neobslúži, nasleduje hádka a zablokovaný obchod. 

"Takéto cielené provokácie sú veľmi psychicky náročné aj pre náš personál," povedal hovorca obchodného reťazcu Lidl Tomáš Bezák. Obchody nemôžu ustúpiť, za nedodržanie pravidiel im hrozí pokuta. "Môžeme dostať 20-tisíc eur. Zároveň nemáme kompetenciu vynucovať si ich dodržiavanie, pretože nemôžeme nikoho obmedziť na osobnej slobode," uviedol Bezák. 

"Ak sa prevádzkovateľ dostane do situácie, ktorú nevie kontrolovať, odporúčame mu bez váhania kontaktovať políciu," povedal Marek Eliáš, Úrad verejného zdravotníctva. "Takýmito prípadmi sa zaoberáme. Pokiaľ je to možné, tak ukladáme sankciu v blokovom konaní do výšky 1000 eur," uviedla hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Bárdyová.

Antirúškari spravidla pokutu nezaplatia a odvolávajú sa na právne autority – napríklad na bývalého šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ktorý si odmietal nasadiť rúško.

Pri niektorých akciách už majú antirúškari aj politické krytie, pri tom dnešnom to boli kotlebovci. V Prievidzi ľudia bez rúšok obsadili potraviny aj dnes. Napriek nesúhlasu sbskára vošli dnu bez rúšok a odmietali si ich nasadiť. Nerešpektovali ani výzvy privolaných policajtov. Tí ich asi hodinu držali vo vnútri. Ich prívrženci sa naopak snažili dostať dnu.

Na mieste zasahovalo množstvo policajtov, psovodi a pripravení boli aj ťažkoodenci. Ľudí ktorí nerešpektujú pravidlá sa nakoniec dostali z potravín von. Na parkovisku sa objavil aj Marián Kotleba. 

Dnešný prípad s razantným zásahom polície je zatiaľ výnimkou, ale na antirúškarov nefungujú ani výzvy odborníkov. "Apelujem z tej stránky zdravotníckej. Iba vzájomnou ohľaduplnosťou a rešpektovaním opatrení aké sú, môžeme dosiahnuť, aby sme sa pandémie zbavili," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.   

Obchodné potravinové reťazce preto volajú o pomoc a apelujú na políciu, aby využila svoje kompetencie a právomoci takéto organizované skupiny porušujúce pandemické opatrenia, vyviesť z predajní von.

"Opätovne by sme chceli apelovať na štát, ak polícia nemá dostatočné právomoci, aby takýchto ľudí vykázala z predajne, tak aby tieto právomoci polícii dodali, a ak ich polícia má, tak aby ich riadne dodržiavala," uviedol predseda SAMO Martin Krajčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy