Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zatvárate nás, ale o pomoci nehovoríte. Tretia vlna môže podnikateľov v gastre úplne zruinovať
Zdielať na

Zatvárate nás, ale o pomoci nehovoríte. Tretia vlna môže podnikateľov v gastre úplne zruinovať

BRATISLAVA / Zatvárate nás, ale o pomoci nehovoríte. Zúfalí podnikatelia v gastro sektore sú v koncoch. Tretia vlna a s ňou spojené lock-downy spôsobia podľa nich, že gastro na Slovensku padne úplne na kolená. S rozhodnutím ľudí neočkovať, nevedia nič urobiť a myslia si, že za to môžu práve politici, ktorí by im preto mali pomôcť. Ružovo to symbolicky v tento dušičkový smutný čas pre gastro naozaj nevyzerá.

Takáto gastro depka tu bola od začiatku roka vďaka tvrdému lockdownu. To už bola pritom druhá vlna. Temné časy neprežilo množstvo prevádzok. "Dve vlny pandémie, môžeme povedať, neprežilo desať percent podnikov," konštatuje Magdaléna Koreny z Iniciatívy Pomoc pre gastro. 

Falošné nadšenie

Všetci sa tešili z vakcíny, že niečo podobné sa nezopakuje. Množstvo Slovákov však túto cestu odmietlo a čierny scenár sa vracia v plnej sile. Výdajné okienko sa v staroľubovnianskej reštaurácii po dvoch týždňoch fungovania v čiernom okrese o pár dní zatvára. "Keď niekto je v čiernom, tak má smútok a my máme v gastronómii veľký smútok," hovorí Norbert Frank, majiteľ reštaurácie. 

Majiteľ už nevládze, približne dvesto obedov vydaných cez okienko denne mu prinieslo sedemdesiatpercentný pokles tržieb. Presne vie, čo by pomohlo: "Keby nám znížili to DPH-čko, druhá vec, aspoň tých ľudí, ktorí sú očkovaní, že by vliezli dovnútra." Ešte cez víkend dopraje ľudom dušičkové menu a potom symbolicky jesennú sezónu pochová.

Znížená DPH, ktorú spomínal podnikateľ v koncoch je cesta aj podľa predstaviteľov gastro biznisu. Máme ju dvadsaťpercentnú, najvyššiu široko ďaleko."Nie je to nová téma, ale bohužiaľ za rok sme sa nikam neposunuli," tvrdí Marek Harbuľák z Asociácie hotelov a reštaurácií. 

Kto nesie zodpovednosť?

Slovensko je dnes krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ, preto určite existuje priestor na jej aspoň dočasné zníženie. V okolitých krajinách je vo výške 5 alebo 10 %, avšak o tom sa ale u nás zatiaľ neuvažuje. Okrem toho gastro sektor mohol počas druhej vlny využiť niekoľko schém štátnej pomoci. Tá ale momentálne chýba a kompetentní hrajú hru, kto za to môže. "Minister financií už dávnejšie vyhlásil, že toto si berie na starosť on," uviedol Minister hospodárstva SR Richard Sulík. "Uvidíme, ako sa páni nachystali, COVID automat tu máme, je to v podstate dielo pani Cigánikovej," dodáva Minister financií SR Igor Matovič. 

Zaočkovaní by mohli mať vstup do podnikov v čiernych okresoch 

Uvažuje sa o tom, že by do podnikov aj v čiernych okresoch mohli mať vstup zaočkovaní, ale len uvažuje. Ani to úplne stačiť nebude. "Nebude mať zmysel otvoriť tú prevádzku, pretože nebude mať v princípe do nej kto ísť," konštatuje Vladimír Machalík zo Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. 

Preklenúť tretiu vlnu nemusí 50% gastro prevádzok 

Podľa predstaviteľov gastro sektoru najbližšiu vlnu neprežije až päťdesiatdva percent prevádzok, ak bude pomoc taká, ako pri druhej. Vidina teda naozaj nevábivá. "My uzatvoríme a uvidíme, čo bude ďalej," smutne dodáva Norbert Frank."Gastro prevádzky naozaj začnú postupne kolabovať a s nimi aj zamestnanci," uviedol Machalík. "Ja sa pýtam, naozaj sme krajina, kde si vás všimnú iba v prípade. keď začnete hádzať dlažobné kocky na námestí? " pýta sa Viliam Pavlovský z Aliancie slovenskej gastronómie - 10 pre gastro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy