Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Romana Tabák už zaplatila pokutu za kúpanie v horskom potoku. Hrozila jej čiastka až 3 319 eur
Zdielať na

Romana Tabák už zaplatila pokutu za kúpanie v horskom potoku. Hrozila jej čiastka až 3 319 eur

Archívna reportáž

Romana Tabák fotografiu zverejnila ešte v lete tohto roka.

BRATISLAVA / Poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Romana Tabák (OĽaNO) dostala za kúpanie sa v Studenom potoku od Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) pokutu 500 eur. Potvrdila to hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.

Pokuta súvisela s fotografiou, ktorú poslankyňa v júli pridala na sociálnu sieť. Tá zachytáva, ako sa Tabák kúpe v Studenom potoku, ktorý je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Studené doliny ležiacej v Tatranskom národnom parku (TANAP).

Za pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka, čo predstavuje zakázanú činnosť podľa zákona o ochrane prírody a krajiny, jej hrozila pokuta do výšky 3 319 eur. Podľa medializovaných informácií Tabák už pokutu uhradila.

"Beriem to s pokorou, úprimne som nečakala tak vysokú pokutu. Avšak je to pre mňa ponaučením a verím, že sa z toho poučia aj ostatní a budú si dávať pozor, ako sa správať v národnom parku," vyjadrila sa poslankyňa k výške peňažného trestu. Poslankyňa tvrdí, že pri chránenom potoku nebola žiadna tabuľa a ona netušila, že sa jedná o chránenú oblasť. "V potoku sa v tom čase kúpalo ďalších päť ľudí a ja som si povedala, že prečo si neužiť krásnz letný deň," komentovala svoje konanie. 

​Tabák údajne išlo len o propagáciu dovolenky na Slovensku 

Poslankyňa zverejnila fotografiu na svojom profile na sociálnej sieti. O niečo neskôr svoj príspevok odstránila, pretože mnohých Slovákov jej konanie pobúrilo. "Ja som chcela len ľudí vyzvať, aby dovolenkovali na Slovensku a ja sa otužujem už piaty rok, tak vždy ľudí chcem povzbudiť, aby to vyskúšali tiež, ale som si neuvedomila, že robím niečo zlé," hovorí Romana Tabák. 

​Nakoniec sa opravila, že sa nekúpala priamo v nich, ale na bližšie neurčenom mieste Studeného potoka. To však podľa správy parku na situácii nič nemení. "Každý rok robíme kampaň, preto aby ľudia, ktorí navštívia toto vzácne územie, práve túto činnosť nerobili," informuje riaditeľ správy TANAPu Pavol Majko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy