Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Tatrách prebieha "inventúra". Po rokoch opäť sčítavajú kamzíky
Zdielať na

V Tatrách prebieha "inventúra". Po rokoch opäť sčítavajú kamzíky

VYSOKÉ TATRY / Niektorí lesníci a ochranári vstávali už o tretej ráno a nabehali po horách desiatky kilometrov. Po roku chcú opäť spočítať tatranské kamzíky. Na jar sa im to pre zlé počasie nepodarilo, a tak sú sami zvedaví, koľko ich žije v našich a poľských horách.

Po týchto dňoch už budu mať tatranskí lesníci oveľa väčši prehľad o tom, aký počet nových ale aj tých starych kamzíkov v našich tatrách žije.

Dva dni budú na sto miestach rátať strážcovia prírody, ochranári, lesníci i dobrovoľníci, dokopy robí kamzičiu inventúru minimálne 200 ľudí. Nájdete ich na Lomnickom štíte, v Belianských Tatrách i v mnohých tatranských dolinách.

Tatranský kamzík je endemit a nikde na svete ho nenájdete, aj preto je podstatné vedieť, koľko ich v tatrách máme. Na jar sa počítajú hlavne kamzičie bábätká, teraz na jeseň to má význam tiež.  "Vidíme, že koľko tej mládeže prežilo cez leto," uviedol vedúci ochranného obvodu Mengusovská Dolina Ľuboš Fabián.

Navyše, ak teraz uvidíte kamzíka samca, môže to byt celkom zaujímavé divadlo, začína sa im totiž ruja. "Turisti do toho vrcholu ruje neprídu, nakoľko tu platia nejaké sezónne uzávery a kamzík potrebuje mať v čase ruje trochu kľudu," skonštatoval Fabián.

Presné čísla sa dozvieme až o týždeň, no dnes to nebol práve najlepší deň na kamzíčiu promenádu pred očami zvedavých turistov. Oslovení nám povedali, že počas prechádzky žiadneho nestretli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy