Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda rieši problém so zdražovaním energií. Podľa Fica situáciu nezvláda
Zdielať na

Vláda rieši problém so zdražovaním energií. Podľa Fica situáciu nezvláda

BRATISLAVA / Na elektrickú energiu už tento rok potrebuje vodárenský sektor o 16 miliónov viac ako vlani a cena elektriny ešte porastie. 78 členov Asociácie nemocníc Slovenska bude na budúci rok potrebovať na energie a teplo o 20 miliónov viac. Náklady stúpnu aj domácnostiam. Tie v hmotnej núdzi sa môžu dostať do situácie, že ich nezvládnu. A to je len malý náčrt problémov, ktoré sa v súvislosti s rastúcimi cenami za energie a teplo v pondelok pokúšali riešiť zástupcovia zamestnávateľov, odborárov i samospráv.

​Pondelkové rokovanie tripartity sa natiahlo na viac ako päť hodín. A to práve vďaka bodu, v ktorom sa diskutovalo o zvyšujúcich sa cenách energií a tepla a o tom, ako to zvládnuť. Po skončení rokovania zástupcovia samospráv, zamestnávateľov i odborárov však odchádzali s rôznymi pocitmi. "Vnímame pozitívne stanovisko a ochotu ministerstva hospodárstva sa tejto téme venovať," povedal Rastislav Machunka, viceprezident AZZZ. Slovensko pri riešení tohto problému opäť zaostáva za okolitými krajinami.

"V tomto čase, kedy už vyše 20 krajín EÚ má prijaté opatrenia, alebo o nich už rozhodujú, tak my len otvárame diskusiu a vypočúvame návrhy sociálnych partnerov, no aby prišli konkrétne návrhy a ich realizácia zo strany vlády, tak to je ešte v nedohľadne," vyjadrila sa Monika Uhlerová, viceprezidentka KOZ SR. Zástupcovia zamestnávateľov, odborárov a samospráv sa v mnohých návrhoch, ako riešiť aktuálnu situáciu so zvyšovaním cien za energie a teplo zhodli - a to nielen v prípade veľkých podnikov, ale aj rodín v hmotnej núdzi. 

Richard Sulík po rokovaní medzi novinárov neprišiel. Jedinými konkrétnosťami tak zostali tie, ktoré povedal v pondelkovom vysielaní rádia Expres. "Plynové vrátky - to budeme musieť riešiť," povedal minister hospodárstva SR Richard Sulík. Zástupcovia ZMOS-u či konferencie odborových zväzov upozorňujú, že tých problémov je oveľa viac. "V niektorých samosprávach sa pristúpilo k šetreniu typu: vypínanie verejného osvetlenia," uviedol Radomír Brtáň, podpredseda ZMOS. A pre samosprávy môže nastať aj problém s dodávkou tepla, napr. do škôl. Celú situáciu ostro kritizuje aj opozícia. "Ak vláda SR nevie, čo má robiť, tak ju vyzývame, choďte od toho preč. Nechajte ľudí, aby rozhodli," povedal Robert Fico, poslanec NR SR za Smer-SD. Paradoxne rovnaké slová zazneli aj z úst viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov. "Opatreniami by mohli predchádzať týmto negatívnym javom. Ak si toto neuvedomujú, tak nemajú, čo v tej vláde robiť," dodala Uhlerová.

Súvisiace články