Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Doteraz sme prázdne PET fľaše krčili, teraz sa to musíme odnaučiť. Zálohovať sa budú len nepoškodené
Zdielať na

Doteraz sme prázdne PET fľaše krčili, teraz sa to musíme odnaučiť. Zálohovať sa budú len nepoškodené

SLOVENSKO / V bratislavskom Ružinove spustil jeden z najväčších obchodných reťazcov test na zálohovania PET fliaš a plechoviek. Ľudia si však musia zvyknúť na to, že fľaše a plechovky berie automat iba nepokrčené a s etiketou. Malé predajne potravín, napríklad v dedinách, takéto automaty zatiaľ mať nemusia.

Jeden z prvých automatov na PET fľaše a plechovky na Slovensku je už pripravený na plnú prevádzku od 1. januára 2022. "Na Bajkalskej je exteriérový kontajner, paralelne s dnešným dňom testujeme aj blízko na Záhradníckej interiérové riešenie," informuje finančný riaditeľ BILLA Tomáš Staňo. Zákazníci tohto reťazca môžu prísť vyskúšať si v praxi, ako to celé prebieha.

Pozor na to, že automat zoberie fľaše a plechovky celé. Doteraz, pri separovaní, sa od nás požadovalo, aby sme ich pokrčili a vytlačili z nich vzduch. Tentoraz je to chyba, automat nám ich pokrčené nezoberie. "Aby boli aj s originálnymi etiketami, to je tiež dôležité povedať, aby ľudia nestŕhali tie papierové etikety," hovorí Staňo. 

Pri kontajneri je možnosť vyliať zvyšky nápoja a pokiaľ automat odmietne fľašu, je tu otvor, do ktorého ju môžete vhodiť. Za vhodené fľaše a plechovky automat vydá kupón. "Kupón, ktorým bude môcť zaplatiť časť svojho nákupu pri pokladni," hovorí Staňo. 

Automat vpredu prevezme fľašu alebo plechovku, a potom vzadu z nich vytlačí vzduch a vhodí do príslušného kontajnera. "Je to naplnené do vriec, ktoré potom správca recyklačného systému mal zbierať po jednotlivých prevádzkach," tvrdí Staňo. 

Obchodné reťazce musia investovať do vybudovania stoviek takýchto kontajnerov alebo interiérových automatov milióny eur. Pre malé predajne by to mohlo byť likvidačné, a preto povinnosť automatu sa ich nebude týkať.

Kým väčšina veľkých obchodných reťazcov je už s otázkou zálohovania PET fliaš vysporiadaná, majiteľ malých potravín v Rokytove pri Humennom vie, že taký automat tu neprichádza do úvahy. "Nespĺňame parametre 300m2, aby sme mohli mať automat u nás to bude prebiehať tak, zákazník príde, kúpi si malinovku plus záloha a keď sa fľaša vráti nepokrčená, záloha sa vráti a my tie fľaše budeme skladovať do mechov," hovorí majiteľ potravín v Rokytove Viktor Bača. 

"Je to normálna, moderná vec, ktorá pomôže životnému prostrediu, v zahraničí je to bežná vec, som za," hovorí zákazník Tomáš Jasik. 

No uskladnené vyzbierané fľaše budú musieť raz za čas odviezť do okresného mesta, čo budú pre malých podnikateľov náklady navyše. Navrhujú preto riešenie. "Aby raz do mesiaca chodilo vozidlo so zberným automatom, chodilo by po dedinách, zbieralo pet fľaše a tým pádom by to nás obchodníkov nestálo náklady na to, aby sme ich odnášali niekam," hovorí Bača. 

Malé predajne v mestách takýto problém mať nebudú, zákazníci môžu zálohované obaly vhodiť do najbližšieho automatu. "Na iných miestach už rokujeme s obchodnými reťazcami, ako postupovať pri zbere fliaš do verejného priestoru," informuje starosta mestskej časti Bratislava - Ružinov Martin Chren. 

Časť tohto odpadu poputuje na recykláciu a výrobu nových PET fliaš, iná časť na výrobu rôznych materiálov, napríklad lavičiek pre obyvateľov Ružinova. "Dostanú nový život a stanú sa z nich lavičky," hovorí Chren. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy