Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Túlavé psy sú na Slovensku stále problém. Niektoré samosprávy si neplnia povinnosti
Zdielať na

Túlavé psy sú na Slovensku stále problém. Niektoré samosprávy si neplnia povinnosti

BRATISLAVA / Samosprávy a občianske združenia trápi problém túlavých psov. Nechcené zvieratá si niektoré obce medzi sebou doslova prehadzujú, lebo starostlivosť o ne je bremenom.

Iba v okolí Humenného prijalo občianske združenie za posledné dni 6 túlavých psov. Situácia je už neúnosná. Združenie miest a obcí Slovenska tvrdí, že systémové riešenie neexistuje a presadzuje čipovanie a kastráciu.

"Situácia ťažko zvládateľná, pretože len za minulý týždeň sme mali 6 psíkov, ktorí nemali čip. Nemáme koho kontaktovať, na koho sa obrátiť, zviera je ničie,"  povedala Lenka Lisá z veterinárnej kliniky a z občianskeho združenia Pomáhaj a chráň. 

Ak nájdete túlavé zviera, práve obec na území, ktorej ste ho našli, je povinná ho od vás prevziať. A taktiež má zabezpečiť následnú starostlivosť, teda umiestnenie zvieraťa do karanténnej stanice alebo útulku. Nie každá samospráva si ale svoje povinnosti plní tak, ako má.

"Z takmer 400 kontrolovaných obcí zistili nedostatky vo viac ako polovici prípadov a to z dôvodu, že obce neuzatvorili zmluvu na odchyt," povedal Andrej Wallner z komunikačného tímu ministerstva pôdohospodárstva. "Ak by každá obec mala kontrolu nad svojimi psíkmi, tak by sme ich nemuseli brať do karanténnej stanice a majiteľ by sa našiel. A nepodhadzovali by si z jednej obce do druhej a nevyhadzovali medzi dedinami psov," potvrdila Ľubica Kizáková z občianskeho združenia Pomáhaj a chráň. 

"Problém s túlavými psami nie je na Slovensku systematicky riešený. Každý túlavý pes sa stáva mimoriadnym finančným výdajom pre samosprávy, máme príklady obcí, ktoré majú okolo 800 obyvateľov a v priebehu roka majú až 60-67 túlavých psov, ktoré sa musia následne napísať na rodné číslo starostu, ktorý musí platiť daň a zároveň musí mať voči nim vyživovaciu povinnosť, lebo sa o ne musí starať," povedal Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Pomohli by čipovanie a kastrácia

Združenie miest a obcí Slovenska vidí riešenie v čipovaní a kastrácii. "Iba tak vytvoríme reálny systém, aby fungovala online databáza, aby každý starosta vedel pozrieť, ktorých psov má na svojom území a ktorý je už túlavý, alebo cudzí," pokračoval Michal Kaliňák.


"Pre nás by to bolo ľahšie nájsť toho vinníka, ktorý ho pustil. Veľakrát sa nám stáva, že práve v našej obci vypustia psa, ktorý z našej obce nepochádza," vysvetlil František Matušík, starosta obce Domaniža. "Je to potom jednoduchšie, dopátra sa majiteľ, vieme ho vyhľadať, ak by to bol človek zo sociálne slabších pomerov, vieme pomôcť, krmivom, začipovať, ošetriť, pokiaľ je to nevyhnutné," vysvetlila Lenka Lisá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy