Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Studničná voda verzus voda z vodovodu. Ktorá je lepšia?
Zdielať na

Studničná voda verzus voda z vodovodu. Ktorá je lepšia?

Zdroj: SITA

INZERCIA / Už pri kúpe domu sa budúci majitelia musia rozhodnúť, či im vyhovuje studničná voda, mestská voda alebo kombinácia oboch. Tí, ktorí sú zvyknutí na dodávku mestskej vody, majú často o studničnej vode predsudky, ktoré nemusia odrážať realitu. Rovnako to platí aj naopak - všetci, ktorí sú zvyknutí na vodu zo studne, môžu mať mylné predstavy o mestskej vode. Pravdou je, že voda zo studne ako aj mestská voda môžu byť za určitých predpokladov ideálnou voľbou. Aby sme vám pomohli urobiť správne rozhodnutie, prinášame prehľad výhod a nevýhod oboch alternatív.

Voda zo studne

Keď je domácnosť zásobovaná studničnou vodou, znamená to, že čerpá vodu zo súkromnej studne na svojom pozemku, ktorá je odvádzaná priamo do domu. Na prívode vody do objektu je umiestnený filter na vodu, ktorý odfiltruje nečistoty a všetky nežiadúce látky. Následne je odvádzaná rozvodmi vody do celej domácnosti.

Výhody:

  • Žiadne účty za vodu. Ak je zdrojom vody vlastná studňa, nedostanete mesačné vyúčtovanie za vodu, ako je tomu pri mestskej vode. Táto výhoda predstavuje obvykle najväčšiu motiváciu prečo sa ľudia rozhodnú pre tento zdroj vody.
  • Studničná voda je zvyčajne čerstvejšia, obsahuje veľa živín a minerálov. Pretože voda zo studne pochádza z podzemnej vrstvy, namiesto odtekajúcej alebo povrchovej vody má tendenciu byť čistejšia a čerstvejšia. Podzemná voda má tiež vysoký obsah živín a minerálov, ktoré sú prospešné pre telo, obzvlášť pre deti.
  • Vyššia hodnota majetku. Pri väčších zavlažovacích plochách ako sú záhrady, trávniky, prípadne bazén predstavuje studňa dobrú investíciu, ktorá sa časom rýchlo vráti. Preto v tomto prípade dochádza k navýšeniu hodnoty nehnuteľnosti v porovnaní s prípadom, kedy je zdrojom vody mestský vodovod.

SITA

​Nevýhody: 

  • Voda zo studne je závislá od elektriny. Studničnú vodu je potrebné čerpať zo zeme. Ak dôjde k výpadku elektriny, čerpadlo prestane fungovať a domácnosť je bez vody. Preto je potrebné zabezpečiť alternatívny zdroj elektrickej energie (generátor, solárne panely).
  • Zodpovednosť za kvalitu vody. Zloženie studničnej vody sa môže časom meniť a preto je nevyhnutné pravidelne kontrolovať kvalitu vody pomocou akreditovaného rozboru, ktorý navýši finančné náklady.
  • Voda zo studne môže byť kontaminovaná. Chemikálie, odpadové vody, septiky a mŕtve zvieratá, sú potencionálna hrozba kontaminácie vody zo studne. Celkovú kontamináciu vodného zdroja odhalí rozbor vody. Najčastejším problémom je kontaminácia baktériami. Preto je potrebné použiť uv lampy na vodu, ktoré pomocou uv žiarenia dokážu zničiť nielen baktérie, ale aj vírusy. Okrem baktérií sa môžete stretnúť aj so zvýšenou tvrdosťou vody, ktorú vyriešia zmäkčovače vody. V poľnohospodárskych oblastiach nie je ničím výnimočným obsah pesticídov a herbicídov v podzemných vodách, ktoré prenikajú do studní. Dusičnany a dusitany spoľahlivo odstránia filtre s anexovou náplňou. Filtre je možné umiestniť do pivnice alebo technickej miestnosti, podľa toho kde je prívod vody do domácnosti.

SITA

​Mestská voda

Ak je dodávateľom pitnej vody obec, znamená to že voda je upravená miestnymi čističkami a cez verejnú vodovodnú sieť je voda doručená do domácností. Rovnako ako studničná voda, aj tu existujú určité výhody a nevýhody.

Výhody:

  • Za kvalitu a množstvo vody zodpovedá mesto. Keď si pustíte vodu z vodovodného kohútika, nemusíte si robiť starosti s kvalitou vody. Môžete si byť istí, že obec vodu kontroluje a že spĺňa požadované normy. Mnoho ľudí uprednostňuje mestskú vodu práve z tohto dôvodu - nemajú starosť o zloženie vody, ktorú dennodenne pijú. 
  • Mestská voda je k dispozícii na väčšine miest. Pokiaľ sa nepresťahujete do príliš odľahlej oblasti, je vysoko pravdepodobné, že je v dispozícii verejná vodovodná sieť, na ktorú sa jednoducho pripojíte.

Nevýhody:

  • Mestská voda je menej chutná ako voda zo studne. Na Slovensku prebieha čistenie mestských vôd na báze chlóru, ktorý vodu dezinfikuje. Na druhej strane obsah chlóru je vo vode citeľný, a mnohým ľuďom prekáža. Navyše chlór a jeho vedľajšie produkty tzv. trihalometány nie sú úplne bezpečené pre ľudské zdravie. Aj z tohto dôvodu sa množstvo ľudí rozhodne pre vodu zo studne, prípadne obsah chlóru odfiltrujú z vody pomocou uhlíkových filtrov na vodu alebo filtračných kanvíc.
  • Mestská voda môže byť drahá. Neustále zvyšovanie cien za služby poskytované vodárenskými spoločnosťami núti hľadať ľudí dostupnejšie riešenia. Hoci sa investícia do studne na začiatku zdá vysoká, po čase je sa javí ako ekonomickejšia alternatíva. 
  • Mestská voda môže byť odstavená. Faktom je, že mesto hospodári s vodou. Z tohto dôvodu, môže podľa potreby zastaviť prísun vody a v prípade včas neuhradených poplatkov, môže danú domácnosť celkom odpojiť.

Všetci chceme pre seba a pre svoju rodinu vodu, ktorá je čistá a zdravá. Bez ohľadu na to, či voda pochádza zo studne alebo z verejnej vodovodnej siete, môžeme s istotou tvrdiť, že najlepšia voľba je v dnešnej dobe použitie filtra na vodu. Vodný filter dokáže z mestskej vody odstrániť chlór a zo studničnej vody odfiltruje baktérie, nečistoty, pesticídy a vírusy. Správne použitý filter na vodu zaistí, že voda z kohútika bude bezpečná a bude chutiť skvele.

Najčítanejšie správy