Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kravy zachránia planétu? Ich žalúdky môžu vyriešiť problém s plastovým odpadom
Zdielať na

Kravy zachránia planétu? Ich žalúdky môžu vyriešiť problém s plastovým odpadom

SVET A SLOVENSKO / Objavenie ideálneho riešenia na spracovanie plastového odpadu, najmä jednorazových obalov, je veľkou výzvou pre výskumníkov na celom svete. Rakúski vedci zamerali pozornosť na kravský žalúdok - na časť zvanú bachor, ktorá dokáže rozkladať niektoré látky podobné tým, ktoré obsahujú bežné plasty. To by znamenalo, že kravské žalúdky by nekončili bez úžitku v kafilérii, ale odoberali by ich firmy, ktoré spracovávajú plasty.

Už naši predkovia si uvedomovali všestranný úžitok hovädzieho dobytka - mäso, mlieko, kosti, koža, srsť, rohy a najnovšie je tu ešte aj nádej, že vyriešia svetový problém s plastovým odpadom. Oceány, moria a jazerá po celom svete sú zamorené plastovým odpadom.

Drobné čiastočky sa dostávajú už aj do rybieho mäsa, do pôdy, potravín i do ovzdušia. Svet hľadá riešenia, objavil napríklad baktérie, ktoré sa živia plastmi a najnovšie s riešením prišli rakúski vedci - rozkladanie plastov v kravských žalúdkoch. "Keď kompostujeme plasty, tak plasty prechádzajú tým istým procesom," povedal chemik FCHPT STU Pavol Alexy.

Rakúski výskumníci neboli prví na svete, kto vedel, že zelená potrava obsahuje látky, z ktorých sa vyrábajú niektoré plasty a že žalúdok bylinožravcov je schopný ich rozložiť. "Tieto zistenia nie sú neočakávané, vieme, že prežúvavce fermentujú potravu v žalúdku a fermentácia je enzymatický rozklad potravy," uviedol Alexy. 

Bežná zelená potrava, ktorou sa dobytok živí, obsahuje látky rovnaké, ako bežné jednorazové plasty, napríklad polyestery typu PET, PEF alebo PBAT. Žalúdok prežúvavcov tvorí množstvo rôznych baktérií a kvasiniek. "Tieto mikroorganizmy, ktoré produkujú enzýmy, budú tieto plasty rozkladať," povedal Alexy. 

Na bitúnkoch končia milióny kusov dobytka ročne. Každý z nich má žalúdok so vzácnym obsahom, ktorý ako odpad putuje do kafilérií. Pokiaľ by bol využitý na rozklad plastového odpadu, vyriešilo by ľudstvo dva problémy naraz. Navyše, nemuseli by sme v laboratóriách vyrábať potrebné enzýmy.

"Nemuseli by sme umelo kultivovať, tieto enzýmy sú bežne v prírode," vysvetlil. Riešenie plastového odpadu s využitím žalúdočných štiav hovädzieho dobytka oceňujú mnohí svetoví odborníci. Má to však niekoľko ale. Napríklad, že by sa netýkal všetkých plastov, ale iba niektorých. Ale ani tie nemusia byť rozložené na sto percent. S obsahom žalúdkov z bitúnkov nebude možné bez problémov narábať. 

"Odpad z bitúnkov končí v kafilérii z hygienických dôvodov," povedal. Hrozilo by šírenie rôznych patogénov. Využitie kravských žalúdkov je podľa profesora Alexyho jedno z dobrých riešení, nie však univerzálnym. "Určite to ešte potrebuje nejakú cestu," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy