Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Policajti zachraňovali muža, ktorý sa pokúsil o samovraždu
Zdielať na

VIDEO: Policajti zachraňovali muža, ktorý sa pokúsil o samovraždu

ŽIAR NAD HRONOM / Výpravca privolal hliadku polície na železničnú stanicu v Žiari nad Hronom k mužovi v ťažkej životnej chvíli. Na vyriešenie situácie nemali mladí policajti veľa času. Na stanicu práve prichádzal vlak.

Muž ležal v koľajisku a chcel si siahnuť na život. Policajti prišli včas a podarilo sa im zachrániť mu život. „Z diaľky sme počuli, že jeho nebaví život, chce sa zabiť, že nezvláda životnú situáciu,“ povedal Ondrej Barát z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiari nad Hronom.

Celú záchrannú situáciu však policajtom komplikoval prichádzajúci vlak.  „V takýchto prípadoch je vždy nutné pristupovať individuálne, no v prípade tohto pána to bolo ťažšie,“ potvrdila Radka Brhlíková z Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiari nad Hronom. 

44- ročný muž totiž s hliadkou najskôr odmietol spolupracovať a keď sa ho pokúšali zdvihnúť, opätovne si ľahol na koľajnice. Policajtov to neodradilo a v záchrane pokračovali.

"Pýtali sme sa, kde je vlastne jeho problém. Rozrozprával sa, že bol v minulosti obeťou obchodovania s ľuďmi a takto sa nám ho podarilo odprevadiť na lavičku k vlakovej stanici,“ hovorí Radka Brhlíková.

Muž bol aj fyzicky aj psychicky vyčerpaný. Potom mu policajti zabezpečili teplo a privolali RZP, ktorá mu poskytla odbornú pomoc. Aj keď mal tento príbeh šťastný koniec, zo štatistík vyplýva, že počet samovrážd stúpa. Kým v roku 2020 bolo v Banskobystrickom kraji zaznamenaných 51 samovrážd, tento rok ich je len za prvých 9 mesiacov už 54.

Vrámci prevencie umiestnili členovia občianskeho združenia IPčko na vybrané miesta pri koľajniciach tabule. "Vďaka ním sa nám ľudia v tej rozhodujúcej chvíli, kedy sú rozhodnutí ukončiť svoj život, ozývajú. Vďaka informáciám ktoré sú na tabuli, dajú ešte životu šancu. Sú v situácii, keď nemajú čo stratiť, no rozhodnú sa využiť kontakt na našich linkách pomoci," povedal programový riaditeľ internetovej poradne pre mladých, IPčko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy