Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Máme nový zákon o verejnom obstarávaní, nemáme však dostatok ľudí na jeho dodržiavanie
Zdielať na

Máme nový zákon o verejnom obstarávaní, nemáme však dostatok ľudí na jeho dodržiavanie

BRATISLAVA / Pravidlá, podľa ktorých štát nakupuje za naše peniaze, sa menia. Parlament totiž schválil novelu zákona o verejnom obstarávaní. Štátne nákupy tak budú rýchlejšie a pod prísnejšou kontrolou. Tá kontrola však má už niekoľko týždňov rezervy. Rada, ktorá rozhoduje o stámiliónových tendroch, totiž nemá dosť členov.

Posilnenie odbornosti, zrýchlenie nákupov, zachovanie transparentnosti. Takto sa dá zhrnúť to najpodstatnejšie, čo poslanci schválili. Bol to ale ťažký pôrod. Presne pred rokom totiž na úrade vlády odštartoval premiér Matovič aj s podpredsedom Hollým a ďalšími revolúciu v nákupoch štátu: "Aký zmysel bude mať pre mafiu, aby si posúvala svojich ľudí do politiky, keď im zavrieme kohútiky na to, aby mohli kradnúť?" položil vlani v októbri rétorickú otázku Igor Matovič.

Znelo to fajn, ale kritika znela z každej strany. Revolučný návrh totiž obsahoval napríklad osekanie právomocí úradu pre verejné obstarávanie, či umlčanie prípadných odhaľovačov špinavostí.

Stanovisko Nadácie zastavme korupciu bolo jasné: "Vláda chystá zmeny v zákone o verejnom obstarávaní tak, že mimovládne organizácie už nebudú môcť podávať podnety."

Ale ani občania či novinári. Najväčšiu kritiku zožal zámer, aby mohol štát zadávať stavebné zákazky do sumy 5,3 milióna napriamo a bez obstarávania. To už dvíhala obočie aj Európska komisia. Politici si tak museli sadnúť s odborníkmi, a tak máme po roku kompromis.

Miroslav Hlivák, riaditeľ ÚVO, hovorí: "Som rád, že prevážila odborná práca nad politikou."

Zmeny by mali všetko zrýchliť. Limit pre povinnosť robiť verejnú súťaž sa zvýšil z 5 na 10 tisíc eur. Pri stavebných prácach až na 300 tisíc.

Boris Kollár vraví: "Výstavba jaslí, výstavba škôlok, zdravotných stredísk. To všetko umožní akcelerovať finančné zdroje, ktoré sú alokované, dajme tomu na tej samospráve, alebo sú cez fondy."

Štefan Hollý dodáva: "Do troch miliónov akákoľvek stavba, stavebná činnosť, sa bude dať obstarať naozaj za 4-6 týždňov."

Otáznou je však verejná kontrola. Televízia JOJ už upozornila, rada ÚVO, ktorá kšeftárom klepe po prstoch, nemá dosť členov. Traja z deviatich chýbajú, a tak sa zvyšní šiesti často nevedia dohodnúť, či bol ten - ktorý nákup v poriadku.

"Sú to zákazky v hodnote vyššej ako 700 miliónov eur," hovorí Miroslav Hlivák.

Táto rada mala podľa pôvodného návrhu zaniknúť a namiesto nej mali rozhodovať správne súdy. Nakoniec sa však dohodlo, že rada skončí, až keď bude hotová nová súdna mapa. Tá je však v nedohľadne. Schválené zmeny majú byť základným kameňom aj pri čerpaní miliárd z plánu obnovy. Európska komisia podľa našich informácií novelu pozná a je s ňou v pohode.

Vláda neustále odkladá výber nových členov, bez ktorých rada nemôže naplno fungovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy