Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tragédia v Handlovej: Jahnátek zriadil kontrolnú komisiu
Zdielať na

Tragédia v Handlovej: Jahnátek zriadil kontrolnú komisiu

Zdroj: TASR/ilustračné

Komisia bude prešetrovať banské nešťastie v Handlovej z minulého týždňa

"Štrnásťčlenná komisia bude skúmať príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zo dňa 10. augusta 2009, pri ktorej došlo v organizácii Hornonitrianske bane Prievidza, a.s., Prievidza na Bani Handlová v súvislosti s odstraňovaním zápary uhlia k výbuchu a hromadnému pracovnému úrazu s následkom smrti 20 baníkov," oznámil rezort hospodárstva.      

Komisia bude zároveň dozerať aj na postup pri vyšetrovaní tejto mimoriadnej udalosti. Jej členmi sú zástupcovia MH, štátnej banskej správy, Slovenskej banskej komory a technických univerzít z Košíc a Ostravy. K špecifickým prípadom budú prizvaní aj ďalší špecialisti. "Ak si to vyžiadajú okolnosti, komisia sa môže aj rozšíriť," doplnil rezort hospodárstva.      

K tragickému výbuchu došlo v pondelok 10. augusta v dopoludňajších hodinách pri rutinnom odstraňovaní zápary vo východnej šachte Bane Handlová, ktorej majiteľom je spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza. Počas tejto mimoriadnej udalosti bolo usmrtených 20 osôb a zranených ďalších deväť. Z usmrtených osôb bolo 11 banských záchranárov a deväť baníkov. Verejná rozlúčka s obeťami tohto banského nešťastia sa uskutoční dnes popoludní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy