Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Netradičná oprava dvoch netradičných výtlkov. Tieto boli pod hladinou Dunaja v Gabčíkove
Zdielať na

Netradičná oprava dvoch netradičných výtlkov. Tieto boli pod hladinou Dunaja v Gabčíkove

GABČÍKOVO / Vedeli ste tom, že dopravné výtlky môžu spôsobiť nielen autá na ceste, ale aj lode, plávajúce po rieke? Hneď dva výtlky museli začať opravovať pod hladinou Dunaja. Spôsobili ich kapitáni lodí, ktorí nedodržali vytýčený koridor. Pred samotnou opravou museli ale na vodnom diele v Gabčíkove znížiť hladinu rieky, čo zastavilo lodnú dopravu

Hladinu Dunaja v prívodnom kanáli museli vypustiť. Klesla o takmer tri metre, aby tu mohli začať cestárske práce. "Trvalo to približne tie tri dni, kým sme sa dostali na túto hladinu, ktorú je potrebné zabezpečiť pre túto opravu," povedal riaditeľ Technického úseku Tomáš Klein. 

"Dá sa povedať, že je diera v hrádzi, ale s týmto slovom veľmi opatrne, lebo hrádza je celý tento objekt, diera bola v asfaltobetónovom povrchu, tesniacom, nepresiahla až do samotnej nosnej časti, tá bola sústavne monitorovaná," uviedol riaditeľ OZ BA Slovenský vodohospodársky podnik Boris Kováč.

Havarijné poškodenie plášťa prívodného kanála na dvoch lokalitách vzdialených od seba 10 kilometrov zavinili nezodpovední kapitáni lodí plaviacich sa cez vodné dielo v Gabčíkove. Po vybočení z plavebnej dráhy vrazili do hrádze. "Keď sa auto vybúra niekde na ceste, je to viditeľné okamžite, lodná doprava tým, že je neobmedzená, pláva sa cez deň aj v noci, nemáme celkom dobrý prehľad o tom, aká loď nám toto spôsobila," povedal Kováč. 

Opravu vykonávajú z plávajúcej pracovnej plošiny s podkopovým bagrom, ktorý zabezpečil, aby odstránený materiál nenapadal do vody, vlečný čln zamedzil plaveninám prípadne vlnám narušenie opravy. "Nosná asfaltová vrstva, krycia vodotesná asfaltová vrstva, medzi tým penetračné nátery, na vrch ochranný náter, všetko toto sa musí v priebehu dnešného dňa stihnúť," uviedol Kováč. 

"Ak by nedošlo k oprave, tohto havarijného stavu, mohlo by nastať aj narušenie objektu hrádze," povedal Klein. Lodná doprava je z dôvodu zníženia hladiny Dunaja zastavená až do odvolania. Bude trvať niekoľko dní, kým ju opäť spustia. "Je to ovplyvnené najmä tým, že v aktuálnom období sú nízke prietoky na Dunaji, to znamená, že aj to opätovné napúšťanie a zvyšovanie hladiny trvá dlhšiu dobu," dodal Klein. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy