Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vakcíny proti chrípke už sú dostupné. Novinkou je očkovanie u detí
Zdielať na

Vakcíny proti chrípke už sú dostupné. Novinkou je očkovanie u detí

SLOVENSKO / Vakcíny proti chrípke sú už dostupné. S očkovaním začnú lekári od dnes, prvého októbra.

V minulom roku sa nám pandémia chrípky vďaka prekrytiu dýchacích ciest a častým lockdownom vyhla. Podľa odborníkov to však tento rok nemusí byť rovnaké.

Teraz bude navyše okrem injekčne aplikovaných vakcín k dispozícii pre deti vo veku od dvoch do 12 rokov aj iná forma, nazálna vakcína. Ide o nosný sprej, ktorý sa aplikuje do obidvoch nosných dierok.

"Ako to bude teraz nikto nevie. Pretože naozaj za ten predchádzajúci rok počas pandémie chrípka ako keby nebola. Ja neviem, či príde teraz, ale raz príde. Buď tento rok, alebo ten ďalší. Je predpoklad, že bude oveľa silnejšia, lebo narazí na populáciu, ktorá do značnej miery nebude imúnna. Ak SARS-COV-2 mutuje, chrípka mutuje radovo rýchlejšie," hovorí Peter Celec, vedec z oblasti všeobecného lekárstva a molekulárnej biológie.

Zloženie vakcín sa každý rok mení. Kým v rokoch 2020 a 2021 nás vakcína chránila pred viacerými kmeňmi chrípky, tento rok je zloženie vakcín odlišné.

"Oslovili sme ako Asociácia súkromných lekárov všetky zdravotné poisťovne. Stanovisko zdravotných poisťovní je jednoznačné. Očkovacia kampaň sa začína 01.10.2021. To znamená, že, my, ako ambulancia a poskytovatelia sme pripravení na to, aby sme začali očkovať," hovorí všeobecný lekár, Marián Šoth. 

Vakcíny proti chrípke sú v lekárňach už dostupné. Tento rok sa ich množstvo výrazne navýšilo. Prezident Slovenskej lekárskej komory, Ondrej Sukeľ, hovorí, že o očkovanie proti chrípke je väčší záujem. "Minulý rok prvýkrát stúpla zaočkovanosť na Slovensku v porovnaní s inými rokmi. Bolo dostupných okolo 300 tisíc vakcín, teraz by tá úroveň mala byť tak na úrovni 400- tisíc. Treba sa informovať u svojho lekára. Lekár predpíše lekársky predpis, tá očkovacia sezóna sa začína hlavne v októbri."

Ak čakáte na termín na očkovanie proti ochoreniu Covid- 19, alebo ste po očkovaní, lekári odporúčajú medzi vakcínami dodržať odstup. "Je tam nutný odstup sedem dní . V prípade nutnosti je možné podať obidve očkovacie látky naraz. Do rozdielnych miest, nie do jedného," dodal všeobecný lekár Marián Šoth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy