Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pani Mária sa ledva dostane do kúpeľne. Štát usúdil, že na príspevok nemá nárok
Zdielať na

Pani Mária sa ledva dostane do kúpeľne. Štát usúdil, že na príspevok nemá nárok

NITRA / 86-ročná žena z Nitry, ktorá má problémy s kolenami a chôdzou, sa sotva vie dostať do vlastnej kúpeľne. Žiadala preto od štátu príspevok na jej prerobenie. Posudkový lekár však usúdil, že na to nie je dôvod. Dôchodkyňa je zúfalá.

"33 rokov som robila v zberných surovinách tri deti som vychovala a ja nemám na nič nárok," povedala pani Mária. Pani Mária má viaceré zdravotné problémy, pred časom sa k tomu pridali aj kolená. Stav sa jej zhoršil natoľko, že sa pohybuje už len pomocou chodúľky a vonku na invalidnom vozíku. Najhoršie, ale je, že sa nedokáže dostať do sprchy.

Dôchodkyňa, by potrebovala prerobiť kúpeľňu na bezbariérovú. Požiadala preto úrad práce sociálnych vecí a rodiny o finančný príspevok. Posudkový lekár,  prípad uzatvoril, tak že pani Mária nárok na peniaze nemá. "A to nesplnenie statusu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím čo bolo potvrdené aj v rámci odvolacieho konania. Podľa posudkového som zdravá," uviedla Mária. 

​Aj na toaletu sa žena dostane len s problémami. Priznala, že sa preto bojí aj piť veľa vody. "Už vôbec nechcem piť dnes som bola 4-krát," povedala. V posudku je spochybnené aj to, že pani Mária mala nárok na invalidný vozík. 

"Predpísanie invalidného vozíka považujem za tendenčné nakoľko nie sú zdokumentované závažné poruchy pohybového aparátu," uviedla. Lekár rozhodoval na základe dokumentov a fyzicky pani Máriu nevidel. Rodina, ani v odvolaní neuspela, aj napriek tomu, že ju znova vyšetril ortopéd a usúdil, že stav sa ešte zhoršil.  

Zistili, že má nie 3 stupeň ale 4 stupeň oboch kolien aj bedrového kĺbu. Konštatovanie lekárov špecialistov majú len odporúčací a konštatujúci charakter, ktorý pre posudkového lekára nie je záväzný. Dcéra pani Márie napísala už niekoľko odvolaní a teraz podala novú žiadosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy