Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Michalská veža už nemá výnimočnú sochu svätého archanjela. Čaká ju rekonštrukcia a diváci ju tento víkend môžu vidieť
Zdielať na

Michalská veža už nemá výnimočnú sochu svätého archanjela. Čaká ju rekonštrukcia a diváci ju tento víkend môžu vidieť

BRATISLAVA / Z vrcholu Michalskej veže v Bratislave slávnostne spustili archanjela. Teda sochu, ktorá tam stojí od osemnásteho storočia. Svätý Michal archanjel poputuje na rekondičný pobyt - po dobrých dvesto rokoch stráženia mesta už na to má nárok. Socha bola podľa znalcov už výrazne poškodená a jej oprava prichádza takpovediac v hodine dvanástej. Ešte tento týždeň ju môžete vidieť vystavenú v priestoroch bratislavskej Starej radnice. Potom si ju zoberú do parády reštaurátori.

Komplexná rekonštrukcia jednej z typických bratislavských dominánt - Michalskej veže, prebieha už od júla tohto roku a jej súčasťou je aj reštaurácia sochy sv. Michala archanjela, ktorý je okrem iného aj patrónom polície. "Je taktiež patrónom rôznych remesiel, ktoré nám zo Starého mesta vymizli. Je taktiež patrónom mier a váh," vyhlásila starostka mestskej časti Bratislava - Staré mesto, Zuzana Aufrichtová.

Sochu Archanjela Michala porážajúceho draka spúšťali nadol v troch etapách, najskôr telo, potom nohy a napokon draka. Podľa znalcov je už značne poškodená a chýbajú jej aj niektoré časti. "Predlaktie pravej ruky, chýba ľavé krídlo, jeho plamenný meč," uviedla Zuzana Palicová z Múzea mesta Bratislavy.

​Socha pochádza z 18. storočia, prvú opravu absolvovala začiatkom a druhú v polovici 19. storočia. Odvtedy až dodnes strážila mesto bez výraznejšej rekonštrukcie.


V tejto chvíli je už socha sv. Michala archanjela uložená v priestoroch Starej radnice a čaká na obnovu. "Od stredy 22.9. až do nedele 26.9. budete mať možnosť pozrieť si sochu z blízka," informovala Palicová.

Potom poputuje do ateliéra k majstrovi, ktorý zreštauruje.  Po obnove bude vzácna socha opäť osadená na Michalskú vežu a bude na mesto dohliadať ďalšie storočia. "Budem veľmi rád, ak sa nám podarí v budúcom roku túto komplexnú obnovu uzavrieť," poznamenal autor archívneho výskumu Patrik Baxa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy