Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyen ocenila slovenský boj s korupciou
Zdielať na

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyen ocenila slovenský boj s korupciou

EURÓPSKA ÚNIA / Ursula von der Leyen v stredu v Európskom parlamente vyzdvihla vyšetrovanie korupcie na Slovensku. Pri každoročnom hodnotení o stave, v ktorom sa únia nachádza, dokonca spomenula Slovensko dvakrát, čo nebýva obvyklé. Prvý raz v kontexte tragickej smrti Jána Kuciaka, druhý raz v pozitívnom trende boja proti korupcii na Slovensku.

Správu o stave Európskej únie prišla do Európskeho parlamentu v Štrasburgu predstaviť šéfka Európskej komisie osobne. Podľa nej sa už môžeme začať sústreďovať na obdobie po pandémii. “Korona ešte neskončila. Čas ktorý stratili naši mladí, sa im už nevráti. Ďalší rok bude ďalšou skúškou charakteru a som si istá, že Európa túto skúšku zvládne,” povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Popri známom Erasme sa má spustiť program ALMA. Práve cez neho budú môcť mladí ľudia získať pracovné skúsenosti z iných členských krajín. “Budúci rok, rok 2022 bude práve rokom mládeže, kde dúfame že týmto mladým ľuďom dáme možnosť trošku dobehnúť to, čo za tie uplynulé dva roky stratili,” povedal Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie.
Von der Leyen tiež zdôraznila, že jediná Európska únia sa podelila o vakcíny v tak obrovskom množstve so zvyškom sveta. Darovali sme už vyše 700 miliónov dávok, čo kvituje väčšina europoslancov. "Bez toho, aby sa zaočkovali ľudia za našimi hranicami, nebudeme nikdy plne chránení,” skonštatoval Vladimír Bilčík, europoslanec, SPOLU, EPP. “Dnes už máme viac ľudí v EÚ zaočkovaných ako napríklad spojené štáty,” povedal Michal Šimečka, europoslanec, PS, RE. “Bohužiaľ, pretrvávajú obrovské rozdiely medzi jednotlivými štátmi, čo aj ja kritizujem je, že dohody, ktoré boli podpísané s veľkými farmaceutickými firmami, tak nie sú dostatočne transparentné,” vyjadril sa Robert Hajšel, europoslanec, SD.
Okrem úspechu vakcinačného programu, či dodržiavaní klimatickej dohody, si však šéfka eurokomisie vyslúžila aj kritiku. “Chýbal mi väčší dôraz na to, že dnes hlavne členské štáty majú enormné dlhy a enormne rastú,” povedal Eugen Jurzyca, europoslanec, SaS, ECR. “Vôbec sme sa nedopočuli o plánoch alebo o stave našich lesov, biodiverzity poľnohospodárskej krajine alebo o walfere zvierat,” doplnil Michal Wiezik, europoslanec SPOLU, EPP. Na záver prejavu sa venovala aj novinárom a osobitne spomenula aj Jána Kuciaka. Najbližšie mesiace plánuje predložiť celoeurópsky zákon o ochrane novinárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy