Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dobroslav Trnka pred súdom mlčí. Spochybňuje však nahrávky, ktoré vznikli v jeho aute
Zdielať na

Dobroslav Trnka pred súdom mlčí. Spochybňuje však nahrávky, ktoré vznikli v jeho aute

BRATISLAVA / Dobroslav Trnka v čase, keď ho ešte len vyšetrovali pre ukrývanie nahrávky Gorila, sa spoliehal aj na informácie od istého Dušana. Jeho meno zaznelo v odposluchoch, ktoré v utorok prehrávali na súde. Odmieta však prezradiť, či to mohol byť dnes už trestne stíhaný bývalý šéf Špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. Okrem iného sa zrejme spoliehal aj na nedostatok dôkazov.

Polícia odpočúvala Dobroslava Trnku v lete v roku 2019. Nahrávacie zariadenie mu do auta nainštalovali so súhlasom Špecializovaného trestného súdu.  Zachytáva napríklad to, ako s kamarátom Lóranom Kóšom rozoberali, kam sa uberá vyšetrovanie jeho kauzy. Spolu totiž cestovali za vyšetrovateľom z Bratislavy do Košíc. A podľa odposluchov sa zdá, že o jeho schopnostiach dotiahnuť prípad do konca silno pochybovali. Spomínajú aj dobre informovaný zdroj - Dušana. 

Úryvok z nahrávky
-On je skrátka trúba. On to spravil, nechce s tým mať problémy. Má tam jednu - dve citácie, urobí ešte nejaké výsluchy, zastaví to, vybavené. Skutok sa nestal. Nejde do hlavy, nemal šajnu.
-Neviem, neviem. Ja si zase myslím, že vieš...lebo Dušan povedal, že nič tam není. To ešte síce nevedel o Haščákovej výpovedi, ale v princípe ani to nič nemení.

V ďalšej nahrávke zas spomínajú meno Bisťo, ktorý ich mal varovať. Marián Kočner takto familiárne oslovoval bratislavského prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý bol jeho informátor.

Úryvok z nahrávky: 

- Čo ti j**e? S Bisťom som bol, keď som bol so Stanom v pondelok - utorok. Bol tam aj Bisťo, hovorí, dávaj si pozor.

Na otázku, či je Dušan z nahrávky, Dušan Kováčik, a či je Bisťo Bystrík Palovič, Trnka neodpovedal. "K tomu sa neviem vyjadriť, sú to bežné mená," uviedol Martin Krakovský, obhajca Dobroslova Trnku. Ďalej sa Kósa s Trnkom navzájom utvrdzujú v tom, že dôkazná situácia je na strane bývalého generálneho prokurátora.

Úryvok z nahrávky:
- Keď sa nad tým racionálne zamyslíš, tak je to ko***ina celé.
- Prosím?
- Keď sa zamyslíš, je to ko***ina. Reálne nič nemajú. Nahrávka je nepoužiteľná.

O kópii nahrávky

Dvojica sa rozpráva aj o tom, ako sa im podarilo zaprieť, že majú kópiu z nahrávky Gorily. Nie je však jednoznačné, pred kým. Podozrieval
ich Marian Kočner. Spomínajú tiež na stretnutie s niekdajším námestníkom generálneho prokurátora

Úryvok z nahrávky:

- Teraz si nepamätám toho Košťála až tak dokonale, keď sme boli tam. Iba si pamätám, že ty si mi volal. Hovorili sme o tom, že nič také nemám, alebo len, že som to nikomu nedal? Nič také nemám, nie?
- Ja si to tak pamätám, že nikomu sme nič nedali. Ďalšia vec bola, že Marián povedal, že ty to máš a ja som na to akože zahral také divadielko, že keď to máš, tak prečo si to nepoužil, však mohol si.
-No…
- Áno, ja som povedal, nie si ko***t, nič nemáš také.
- Pamätám si to. Boli sme presvedčiví, lebo sme ho presvedčili.

V pondelok na súde prehrávali nahrávky, ktoré urobil Kočner. Okrem iného zachytávajú, ako sa snaží zistiť, či ho Trnka a jeho dvaja kamaráti Lóran Kósa a Oskar Bereczk podviedli, a či zvukový materiál z Gorily núkali na predaj Haščákovi, no možno aj niekomu inému:

Úryvok z nahrávky Trnku s Kočnerom:

- Nechceme v tom mať namočený nos. Nechcem sa ráno nezobudiť. Nemyslím si, že to Slávo bude s vami riešiť a viete, že tá vec sa dotýka ešte niekoho.

Dobroslav Trnka s novinármi nekomunikuje. Na súde však namieta, že prokurátor ako dôkaz použil len určité pasáže vytrhnuté z kontextu. "Teoreticky tam môžu byť uvádzané nejaké fakty, ktoré neslúžia len v môj neprospech, ale aj v môj prospech," uviedol Trnka. Najbližšie v decembri budú na súde prehráva Gorilu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy