Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
DSS na východe Slovenska zamoril koronavírus: Odpoveď infektológa, prečo sa tak stalo, je jasná
Zdielať na

DSS na východe Slovenska zamoril koronavírus: Odpoveď infektológa, prečo sa tak stalo, je jasná

UBĽA / Kto bol ten prvý, kto mohol seniorov nakaziť? Tieto otázky si kladú zamestnanci aj príbuzní ľudí zo zariadenia sociálnych služieb v Ubli. O ložisku Covidu-19, ktoré sa tam objavilo vás TV JOJ v pondelok informovala ako prvá. Koronavírusová infekcia prenikla medzi seniorov takou silou, že infikovaných je už polovica z nich a dvaja zomreli. Pred pár hodinami odtiaľ záchranári previezli do nemocnice ďalšiu klientku. V stredu sme sa rozprávali so zamestnancami - ešte stále tomu nemôžu uveriť, v zariadení spia už niekoľko dní. Odpoveď infektológa, prečo sa to stalo hoci sú klienti očkovaní, je jasná.

V tomto zariadení sociálnych služieb v Ubli sú prevažne starší klienti a navyše s ťažkými diagnózami. Infikovali sa aj šiesti zamestnanci, tí spia v zariadení a doma neboli už niekoľko dní. "Zatiaľ akože sa dá. Ešte sme len prešli pred pár dňami na krízový plán. Hej, to sú začiatky, zatiaľ to máme pod kontrolou," povedala zamestnankyňa ZSS Kosmatec Ubľa. Riaditeľka hovorí o deviatich pozitívnych, dvaja ľudia už zomreli. "Klienti boli zaočkovaní vo februári, zamestnanci boli zaočkovaní a teraz nikto nepredpokladal, že sa také niečo môže stať," vyjadrila sa starostka obce Ubľa Nadežda Sirková.

A práve preto sa objavuje množstvo otázok, prečo sa to stalo, keď takmer všetci sú zaočkovaní. "Tá situácia, ktorá nastala v tomto zariadení demonštruje to, ako veľmi je delta variant nákazlivý. Ak by títo klienti neboli očkovaní, bola by tam situácia oveľa dramatickejšia," uviedol infektológ Peter Sabaka. Smutné prípady poznáme z prvej a druhej vlny, kedy sa v domovoch infikovali takmer všetci klienti a mnohí z nich ochoreniu podľahli. "Pred infekciou chráni očkovanie asi na 80 percent a pred závažným priebehom chráni na tých 90 až 95 percent," vyjadril sa Sabaka.

Podľa infektológa je u zaočkovaných ľudí zhruba 30-krát menšie riziko, že by mali ťažký priebeh, alebo že by ochoreniu podľahli. "My v nemocniciach vidíme, že to očkovanie funguje. Už len na základe zloženia tých pacientov – k dnešnému dňu sa u nás nenachádza ani jeden pacient, ktorý by bol očkovaný, máme 6 nezaočkovaných s ťažkým priebehom a potrebujú kyslík," povedal Sabaka.

Podobná situácia je aj v nemocnici v Snine, kde je aktuálne hospitalizovaných sedem ľudí. "Pacienti, ktorí sú u nás hospitalizovaní, sú prevažne nezaočkovaní pacienti," uviedla Jana Kapáková, zástupkyňa konateľa Nemocnica Snina. A len pred pár hodinami previezli do sninskej nemocnice ďalšiu klientku zo zariadenia v Ubli vo vážnom stave. "Som presvedčená podľa kolektívu, ktorý naozaj 24 hodín obsluhuje tých ľudí, že je to na dobrej ceste a chcem aj vyzvať všetkých občanov Uble, aby naozaj dodržiavali všetky opatrenia," povedala Sirková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy