Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pediatri zostali zaskočení informáciou o očkovaní detí od päť rokov, dnes už majú presnejšie inštrukcie
Zdielať na

Pediatri zostali zaskočení informáciou o očkovaní detí od päť rokov, dnes už majú presnejšie inštrukcie

BRATISLAVA / Pediatri nešetria kritikou. Štvrtkové rozhodnutie ministra zdravotníctva o spustení očkovania detí vo veku od 5 do 11 rokov ich prekvapilo. Tretinová vakcína Pfizer má byť detským pacientom podávaná len v indikovaných prípadoch. Usmernenie, kto spadá pod indikované prípady ,ale ministerstvo zverejnilo až v podvečerných hodinách.

Pediatrická spoločnosť zostala zaskočená vyjadreniami ministra zdravotníctva, že môžu spustiť očkovanie pre deti od 5 rokov. Nemajú totiž žiadne pokyny, ako na to.

"Ja očakávam, že ministerstvo presne vyšpecifikuje, aké ochorenia máme očkovať, kam ich máme poslať, kto ich má očkovať a kto preberá zodpovednosť,"
vyslovila skúsená detská lekárka Kristína Visolajská, ktorá hovorí o tom, že stredu sa o všetkom dozvedela z médií.

Vo štvrtok už majú určené s akými ochoreniami sa budú deti očkovať, ale ide o veľmi obšírne informácie.  "Neurovývinové ochorenia ďalej chronické pľúcne ochorenia, závažné poruchy imunity, ďalej aktívne onkologické ochorenia, tiež chronické srdcové zlyhávania, pľúcna hypertenzia a takisto vážna forma anémie," vymenovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Napríklad sú tam chronické pľúcne ochorenia, do ktorého môžeme skryť všeličo. Dokonca dieťa s bežnou astmou, pričom toto dieťa zaočkované si myslím, zatiaľ nemá byť," skonštatovala pediatrička Visolajská.


Do ambulancií už volajú aj mnohí rodičia a chcú vedieť viac. Zatiaľ im však takmer nič povedať nevedia.  "Je dobre, že je takáto možnosť, zvažujeme to aj my. Ak sú štúdie k tomu relevantné, tak si myslím, že je to dobré v dnešnej dobe," povedali opýtané matky detí.

Pediatrov ale najviac zaráža, že pri dospelých sa čakalo na schválenie vakcíny liekovou agentúrou EMA a pri deťoch to vraj potrebné nie je. "Pokiaľ viem, Európska lieková agentúra (EMA) ešte nevydala podobné rozhodnutie," uviedol predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti Milan Kuchta. 

"Ministerstvo zdravotníctva k uvedenému kroku pristúpilo na základe odporúčaní viacerých spoločností. Napríklad je to Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie, Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti,"  informovala Eliášová.

"Takéto rozhodnutie môže vydať len MZ SR, ktoré požiadalo ŠUKL o poskytnutie odborného stanoviska. Očkovanie v tejto vekovej skupine je nateraz možné odporučiť len v individuálnych prípadoch, kedy hrozí vážne riziko priebehu ochorenia COVID -19," povedala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

"Bol to aj tlak rodičov. Máme aj požiadavky z ministerstva školstva, kedy sa rodičia pýtali na očkovanie mladších detí ako 12 rokov. Takisto to bol aj tlak odbornej obce. U týchto skupín je ten benefit väčší, ako prípadné riziko u zaočkovaných," vyhlásil na stredajšej tlačovej besede šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Deti vo veku od 5 do 11 rokov sa majú očkovať v ambulanciach pediatrov. "Prioritne bude určené očkovanie pre detičky, ktoré sú choré a majú danú diagnózu, respektíve sú chronicky choré. V prípade, ak by tento záujem nebol dostatočný, v prípade ak bude mať rodič zdravého dieťatka záujem o očkovanie a lekár posúdi, že je to vhodné, bude môcť ísť po čase aj ono,"  uviedla hovorkyňa ministerstva financií Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy