Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desaťtisíce lyžičiek pre veriacich: Sväté prijímanie počas omše s pápežom bude výnimočné
Zdielať na

Desaťtisíce lyžičiek pre veriacich: Sväté prijímanie počas omše s pápežom bude výnimočné

BRATISLAVA / Na liturgii s pápežom sa bude rozdávať aj prijímanie podľa tradícií a nie do ruky ako to povoľovali donedávna platné pandemické opatrenia. V tomto smere sa zmenila aj vyhláška s tým, že prijímanie môže byť rozdávané ak sa jednou lyžičkou podá jednému veriacemu. Prvýkrát si zmenu pravidiel teda vyskúšajú veriaci na omši v Prešove. Arcibiskupský úrad preto zaobstaral tisíce lyžičiek, ktoré už majú svoj ďalší osud aby nevyšli navnivoč.

Desaťtisíce kovových lyžičiek už majú na arcibiskupskom úrade. Spolu s nimi aj kovové hrnčeky, ktorých je 230 veľkých a 230 malých. Tie menšie poslúžia pri prijímaní na čisté lyžičky, tie väčšie na použité. Skôr ako ich uložili do plastových prepraviek, prešli kuchynskou umývačkou. 25-tisíc lyžičiek je už umytých a dezinfikovaných a pripravené sú na svoje použitie. Počas liturgie, ktorej bude predsedať hlava katolíckej cirkvi.


"Keď prišiel ten lockdown v 2020, tak sme fungovali tak, že sa rozdávalo sväté prijímanie podľa starobylej grécko-katolíckej tradície. S jednou lyžičkou z jedného kalicha. Keď prišla pandémia, tak sa rozhodlo o tom, že prijímanie sa nebude dávať pod obojim, ale bude sa dávať iba telo Kristovo na ruku," informoval hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.


Keď už bolo definitívne potvrdené, že pápež František navštívi Slovensko, ozvali sa liturgisti z Vatikánu, že taká udalosť akou je slávnostná liturgia, ktorej predsedá pápež, by mala byť podľa zaužívaných pravidiel. Vrátane prijímania. Arcibiskupský úrad tak oficiálnou žiadosťou oslovil Úrad verejného zdravotníctva. A po novom budú teraz lyžičky použité aj v jednotlivých farnostiach.


"Na našu žiadosť kladne zareagoval Úrad verejného zdravotníctva. V najnovšej vyhláške, ktorá bola v auguste vydaná, tak zverejnili, že prijímanie môže byť rozdávané podobovým spôsobom. S tým, že môže byť použitá jedna lyžička pre jedného veriaceho,"  skonštatoval Pavlišinovič.

Po návšteve pápeža sa teda lyžičky rozdistribuujú do jednotlivých farností, kde poslúžia počas pandemických opatrení. A keď sa pandémia raz skončí, tak sa uvažuje nad tým, že by z lyžičiek mohlo niečo vzniknúť, čo bude dnešné časy pripomínať podobne ako morové stĺpy.

"Z týchto lyžičiek možno raz vytvoríme nejaký kríž, ktorý bude duchovnou spomienkou na návštevu Svätého Otca a aj na to, že tu bola pandémia,"  uviedol hovorca Pavlišinovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy