Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bezpečnosť detí v škole mali zaručiť antigénové testy. Ich distribúciu štát nezvládol
Zdielať na

Bezpečnosť detí v škole mali zaručiť antigénové testy. Ich distribúciu štát nezvládol

BRATISLAVA / Prvý školský deň zrejme nebude pre deti taký bezpečný ako sa očakávalo. Rodičia mali dostať prostredníctvom škôl antigénové testy, ktorými mali pred nástupom do školy svoje deti doma testovať. Ich distribúciu štát nezvládol a mnohé školy tieto testy nemajú.

Na nový školský rok je všetko pripravené, žiacka knižka, slabikár aj čistá lavica. Jediné čo chýba sú antigénové testy. "Čo sa týka sád antigénových testov tak takmer 70 percent našich rodičov prejavilo záujem avšak bohužial zatiaľ sme tieto testy nedostali," povedala riaditeľka ZŠ Jeséniová Zuzana Saliniová. 

Škola o antigénové testy požiadala včas, problém nastal pri ich distribúcii z okresných úradov priamo do škôl. "Bohužial sme z okresného úradu dostali email, že kapacitne nestačia vybavovať tieto testy a ešte nie sú ani naskladnené," uviedla Saliniová.   

Deti tak prídu do školy neotestované. To znamená, že v škole nebude tak bezpečne pokiaľ ide o nákazu Covid-19 ako sa predpokladalo. "Jednak by to bolo bezpečnejšie prostredie, keď už prídu v štvrtok či v piatok do školy. Bez testovania to už nebude také bezpečné ako sme si všetci predstavovali," povedala Saliniová. 

"To, že nemáme testy načas je len jedným z príkladov toho ako rozhodujeme o školách. Hovoríme o nich ako o priorite ale všetky rozhodnutia sú absolútne na poslednú chvíľu. Rodičia a školy sa musia zariaďovať zo dňa na deň," povedala zástupkyňa rodičov Andrea Hajdúchová.  

Ministerstvo školstva tvrdí, že každý rodič, ktorý o test požiadal ho aj dostane, otázka znie ale kedy. "My sme distribuovali 80 000 krabíc, čo sú 2 milióny testov. Kvôli kapacitným priestorom nie je možné distribuovať jednorazovo viac kusov. Ja vám môžem potvrdiť, že už je nachystaných ďalších 100 000 krabíc teda dalších 2 a pol milióna testov, ktoré sa budú distribuovať," komentoval situáciu minister školstva Branislav Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy