Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľké víťazstvo oslavujú ľudia na severovýchode Slovenska. Prieskumné vrty Američanov skončili
Zdielať na

Veľké víťazstvo oslavujú ľudia na severovýchode Slovenska. Prieskumné vrty Američanov skončili

RUSKÁ PORUBA / Veľké víťazstvo oslavujú ľudia na severovýchode Slovenska. Viac ako desať rokov trvali geologické prieskumy amerických investorov s cieľom ťažiť ropu a horľavý plyn. Narazili však na taký odpor miestnych obyvateľov, že k vrtom napokon nedošlo. Ľudia o aktivitách "ropákov" ako ich volajú, nechceli ani počuť. Viac ako peniaze si vraj vážia životné prostredie. Američania sa teraz definitívne stiahli. Ministerstvo životného prostredia potvrdilo, že prieskumné územie už na Slovensku nemajú.


Krik, strkanie a odhodlanie tak vyzeral niekoľkoročný boj ľudí na severovýchode Slovenska proti prieskumným vrtom na ťažbu ropy a horľavého plynu. Zoči-voči sa nebáli postaviť ťažkým mechanizmom aj za cenu zranení."My sme si posadali okolo vrtnej súpravy, ktorá nás predbehla za cenu toho, že sme boli napadnutí," povedal aktivista Viliam Bartuš z LOZ Vlk.

"Podľa našich skúseností je to desaťtisícina percenta. Problém zákonite neznamená znečistenie. Ak sa aj problém objaví, tak nemusí viesť k znečisteniu," uviedol prezident spoločnosti AOG Michael P. Lewis.

"Ja tomu neverím, to je somarina, pretože len, keď sa urobia vrty, koľko tam pôjde chémie, koľko radiácie," vyhlásila účastníčka protestu Mária Tomková.

Ak by sa ložiská ropy potvrdili, investor avizoval záujem predávať ju do susedného Poľska. Vyzerá to tak, že akékoľvek zámery sú už na severovýchode definitívne minulosťou. "Vážení občania, oznamujem Vám, že bolo zrušené posledné prieskumné územie Svidník, takže na severovýchodnom Slovensku sa nebudú vykonávať žiadne vrty a ani ťažba ropy,"  vyhlásili v miestnom rozhlase.

V stanovisku to pre TV JOJ potvrdilo aj Ministerstvo životného prostredia. Niekdajší zástupca spoločnosti nám v telefonickom rozhovore povedal, že firma už s aktivitami na Slovensku naráta.

"Prišlo konečné víťazstvo, ropáci na celom Slovenku ukončili svoju činnosť,"  povedal aktivista z OZ Aropaňe, Ladislav Andrejco.

Američanov s palicou v ruke z Poruby hnala aj miestna babička. Ich definitívneho odchodu sa nedožila. "Toto je všetko moje. A teraz Američania prídete a chcete mi to znivočiť? Žeby také živanstvo robiť – ja z toho neviem vyjsť," hovorila obyvateľka Ruskej Poruby Anna Morozová.

"Klobúk dole pred ňou, že vo svojom veku dokázala tak bojovať za svoju zem, za čistú prírodu. Ten pocit je super. Porazili sme firmu, ktorá prišla o 18 miliónov eur," skonštatoval aktivista Andrejco.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy