Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerstvo dopravy spustilo ďalšiu pomoc cestovnému ruchu. Jeden podnik môže dostať do 200-tisíc eur
Zdielať na

Ministerstvo dopravy spustilo ďalšiu pomoc cestovnému ruchu. Jeden podnik môže dostať do 200-tisíc eur

SLOVENSKO / Ministerstvo dopravy dnes spustilo ďalšiu etapu pomoci cestovnému ruchu. Bude sa týkať apríla a mája tohto roka. Jeden podnik môže dostať do 200-tisíc eur, pričom podmienkou poskytnutia je pokles tržieb aspoň o 40 percent oproti pred-pandemickému roku 2019.

Cestovný ruch a gastro sektor patrili počas krízy vo svete aj u nás ku najtvrdšie zasiahnutým."Treba povedať koľko ľudí pracovalo pred krízou v tomto odvetví. Bolo to viac ako 160-tisíc zamestnancov, zároveň treba povedať aj najnovšie údaje o poklese, o prácu napriek všetkým tým formám štátnej pomoci prišlo viac ako 30-tisíc ľudí," povedal Marek Harbuľák, generálny manažér asociácie hotelov a reštaurácii.

To je približne počet obyvateľov celého okresu Bytča, alebo Detva. Aby tieto negatívne čísla ešte viac nerástli, ministerstvo pokračuje v pomoci v schéme nazvanej "de minimis." Doteraz vybavili 13-tisíc žiadostí a vyplatili vyše 110-miliónov eur.
Rozširovať sa chystajú aj schému pre veľké podniky, kde pomoc môže byť až do jedného milióna. "Ja sa stále nádejam, že aj nový covidový automat, ktorý vláda schválila minulý týždeň, prispeje k tomu, aby tu bola väčšia právna istota pre prevádzky, ktorá v minulosti chýbala," povedala Katarína Bruncková, štátna tajomníčka pre cestovný ruch.

Cieľom je otvorené gastro

"Spolupracujeme, hľadáme riešenia, ako čo najadresnejšie pomôcť, hlavne tou najadresnejšou pomocou je to, aby gastro sektor mohol byť otvorený," informoval Viliam Pavlovský, prezident aliancie slovenskej gastronómie.
Veľkým problémom odvetvia je aj to, že mnohí zamestnanci radšej odišli za inou prácou, kde vidia stabilnejšie vyhliadky. Niekto možno rád robí v reštaurácii, avšak je v neistote, či budú mať dosť zákazníkov a či ho o pár mesiacov aj tak neprepustia. Tak radšej išiel za pokladňu do hypermarketu.
"My budeme určite pracovať na tom aj v spolupráci s ministerstvom práce, aby sme nejakým spôsobom motivovali a prinavrátili týchto zamestnancov do sektora," dodala Bruncková.

"Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať hlavne keď skončí leto, či bude pokračovať tento pokles, alebo dokážeme udržať týchto ľudí," povedal Harbuľák.
"Je to náročný situácia, obývame sa tej ďalšej vlny, aby nezasiahla naozaj definitívne tento sektor," obáva sa prezident aliancie slovenskej gastronómie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy