Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Až dvakrát zatopila veľká voda obec Valaská Belá. Množstvo ľudí zostalo odrezaných od sveta
Zdielať na

Až dvakrát zatopila veľká voda obec Valaská Belá. Množstvo ľudí zostalo odrezaných od sveta

VALASKÁ BELÁ / Dvakrát v priebehu jediného týždňa zatopila veľká voda obec Valaská Belá v prievidzskom okrese. Zničila mosty, cesty a záhrady. Desiatky domov vytopilo. Od zatiaľ poslednej povodne prešlo desať dní, ale ľudia sa z nej ešte nespamätali.

"Idem sem a tu všade voda. Kričím chalani, čo budeme robiť. Boli sme bezradní," povedala obyvateľka obce, Anna Kočková.

 V dome mali 15 centimetrov vody. Zatopila im všetky izby na prízemí. Dom síce majú poistený, na peniaze z poisťovne ešte čakajú. Boja sa každej prichádzajúcej búrky.

"Máme strach. Už sme viackrát behali pozerať baterkou do potoka, či sa nezdvíha voda," bojí sa obyvateľka.

Roboty s odstraňovaním následkov povodní je v dedine ešte veľmi veľa. "Sprejazdnili sme všetky cesty, aby aspoň záchranné zložky vedeli prejsť," informoval Miloš Cúcik, starosta obce Valaská Belá.

Na začiatku dediny veľká voda strhla most. Množstvo ľudí zostalo odrezaných od sveta. V stredu im na pomoc prišla armáda.

"Odrezaní sme od sveta, syn nosil nákupy na chrbte," povedala Anna, obyvateľka obce.

"Strhlo nám veľa mostov, ale toto bol taký hlavný. Odrezalo veľa ľudí. Nemohli si ísť nakúpiť, nemohli ísť k lekárovi," dodal starosta obce.

Armáda im tu postavila provizórny pontónový most. Povodne napáchali v dedine obrovské škody. Presná suma by mala byť známa koncom tohto týždňa. "Obec nebude mať na to, aby zaplatila všetky škody," myslí si Cúcik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy