Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kvôli toxickým látkam vo vodách v tomto regióne neodporúčajú piť vodu zo studní
Zdielať na

Kvôli toxickým látkam vo vodách v tomto regióne neodporúčajú piť vodu zo studní

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Všetci o ňom vieme, no v slovenskom trojuholníku smrti sa napriek vyhlásenej mimoriadnej situácii veľa nezmenilo. Starostovia si vypočuli niekoľko termínov, kedy budú sudy s PCB látkami pri Strážskom odstránené. Toxický odpad je ale stále na mieste. Starostovia ale upozorňujú, že dôležitý bude hlavne posledný krok - a to vyčistenie prírody.

Hoci od vyhlásenia mimoriadnej situácie prešiel rok a pol, polychlórované bigenily sú stále na jednom zo štyroch miest na svete, kde je najvyšší výskyt PCB na svete. "Som prekvapená, že sa ešte sudy neodpratali. Od decembra, druhá polovica marca, potom apríl, máj, určite v júni. Je august a sudy sú stále tam, kde boli," vyjadrila sa starostka obce Nižný Hrabovec, Marcela Pčolinská.

"Ťažkosti začali robiť niektoré úrady v okolí, či je odvodnené to miesto, či je vhodné tam dať kontajnery. Na tých lokálnych úradoch sa to zdržuje," reagoval minister životného prostredia Ján Budaj. Nebezpečný odpad by mal skončiť v týchto kontajneroch. Dokopy ich je 30 a už sú umiestnené v areáli Záchrannej brigády v Humennom. 

Vláda na odvoz a uskladnenie sudov vyčlenila pol milióna eur. Ďalším krokom je ale následná likvidácia. Minister Ján Budaj rokuje s Českou vládou o možnostiach likvidácie v spaľovni na Morave. Na Slovensku na to podľa neho firmu nemáme. "Plánovalo sa to spáliť tak, že to popadá ľuďom na hlavy tu na východnom Slovensku v zriadeniach, ktoré majú, ešte ej EIA je diskutabilná a nie povolenie na spaľovanie PCB látok," konštatoval minister Budaj. 

Pomocnú ruku podáva aj Remišovej ministerstvo. Chcú pomôcť s financovaním nákupu ochranných odevov a za týmto účelom tiež podporiť vznik účelovo viazaných pracovných miest. "Nechceme na Slovensku žiadny trojuholník smrti, z nových eurofondov 2021- 2027 sme pre túto oblasť a riešenie envirozáťaží navrhli podporu 300 miliónov eur," informovala ministerka Remišová. Štátny tajomník na brífing novinárom priniesol ukázať vzorku odobratú zo zvernice. "Keď som to odoberal môžete si čuchnúť, sú rozložiteľné v tukoch. To je spôsob, ako sa dostáva do ľudského tela. Potenciál je karcinogénny, je to hormonálny disraptor. V Šírave to nie je, ľudia sa môžu pokojne kúpať, v bahne to ale preukázateľne je. Mám pocit, že vo všeobecnosti hygiena neodporúča v tomto regióne piť zo studní, možno len polievať," uviedol štátny tajomník ministerstva Dušan Velič. 

"PCB látky odstránené budú, ministerstvo životného prostredia pomáha ministerstvu vnútra, aby dostali škodlivé látky ešte pred zimou do kontajnerov," konštatoval minister Budaj. Starostka Nižného Hrabovca ale dodáva, že potom by na rad malo prísť vyčistenie prírody. "PCB je v pôde, v odkalisku, toto treba riešiť tiež. Odstrániť sudy, to je 30% práce," upozornila starostka Pčolinská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy