Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Smrteľný úraz v Leviciach: V priemyselnej zóne usmrtil muža ventilátor v chladiacej veži
Zdielať na

Smrteľný úraz v Leviciach: V priemyselnej zóne usmrtil muža ventilátor v chladiacej veži

LEVICE / 56-ročný zamestnanec teplárenskej spoločnosti prišiel počas zvárania o život. Stalo sa to v areáli priemyselného parku v Leviciach. Na chladiacej veži sa uvoľnila vrtuľa a spadla na muža. Úrazom sa okrem polície zaoberá aj inšpektorát práce.

Vážny úraz sa stal v budove teplárne predpoludním, 56-ročný muž pracoval vo výške zhruba 12 metrov.  Zamestnanec pracoval na kondenzačných chladiacich vežiach. Išiel tam zvárať podložku prevodovky ventilátora, konkrétne stredovú os na, ktorej je umiestnená vrtuľa.

"Z bližšie nezistených príčin sa vrtuľa uvoľnila a z výšky približne 80 centimetrov nad spodným sitom spadla a pritlačila poškodeného o spodné ochranné sito ventilátora,"
uviedol Milan Letko, riaditeľ Inšpektorátu práce v Nitre.


Všetko sa stalo pred očami kolegov, údajne počas toho, ako muž vrtuľu upevňoval. Kolegovia sa mu do príchodu záchranárov snažili pomôcť. Zasahovali tam aj hasiči pomocou plošiny.


V areáli bol v prípade potreby pripravený aj vrtuľník, aj napriek snahe však mužovi už záchranári pomôcť nedokázali.  Prečo sa vrtuľa uvolnila a ako došlo k úrazu vyšetruje polícia. Na mieste zaisťovali stopy a vypočúvajú kolegov, ktorí videli čo sa stalo. "Polícia v Leviciach okolnosti tejto tragédie vyšetruje ako podozrenie z trestného činu usmrtenia," informovala policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.


V tomto prípade ide o pracovný úraz a na miesto prišli aj inšpektori práce, tí zisťujú či boli dodržané všetky bezpečnostné predpisy. "Inšpektorát práce v prípade zistenia nedostatkov uloží pokutu až do výšky 100 000 eur," uzavrel Letko z inšpektorátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy