Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Olympiáda v Tokiu: Škáchová postúpila do semifinále, Rehák - Štefečeková je líderkou po kvalifikácii
Zdielať na

Olympiáda v Tokiu: Škáchová postúpila do semifinále, Rehák - Štefečeková je líderkou po kvalifikácii

Zdroj: SITA

TOKIO / V Tokiu majú za sebou ďalší deň olympijských hier. Slovenka Rehák- Štefečeková je po kvalifikácii líderkou súťaže.

Vodný slalom: Monika Škáchová pôjde do zajtrajšieho semifinále z dvanástej pozície

V druhej časti kvalifikácie sa Monika Škáchová umiestnila na 12.pozícii z 18 postupujúcich. 

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Monika Škáchová skončila šestnásta v prvej časti kvalifikácie súťaže v C1 na olympijských hrách v Tokiu. Debutantka na OH sa nevyhla dvom trestným sekundám na bránke číslo 14 a celkovo predviedla horšiu druhú polovicu trate s 25 bránkami. Napokon v cieli zaostala o 18,14 s za najrýchlejšou Britkou Mallory Franklinovou.

V ženskej kategórii C1 sa na olympijských hrách súťaží vôbec po prvý raz. Pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro poslednýkrát bojovali o medaily muži v kategórii C2 a zlato si tam vybojovali slovenskí bratranci Peter a Ladislav Škantárovci. Potom bola mužská "cédvojka" zrušená a v rámci rovnosti pohlaví a vyrovnania počtu disciplín medzi mužmi a ženami pribudla do programu OH súťaž kanoistiek.

Bedminton: Repiská nepostúpila do osemfinále

Slovenská reprezentantka Martina Repiská nepostúpila do osemfinále olympijského turnaja žien v bedmintone. Po triumfe nad Nikte Alejandrou Sotomayorovou z Guatemaly (2:0) v súboji o postup z F-skupiny podľahla favorizovanej Kanaďanke Michelle Liovej 0:2 (-18, -16). Turnajová deviatka premenila v koncovke druhého setu druhý mečbal. Bedmintonové súboje na OH v Tokiu hostí hala Musašino Forest Sport Plaza.

V prvom sete 25-ročná Slovenka dokázala zmazať náskok 29-ročnej súperky 11:7 a dokonca viedla 13:12. V koncovke však Liová ušla Repiskej na rozdiel troch bodov a zvíťazila 21:18. V druhom sete Slovenka viedla 4:1 aj 12:7 a 13:8, ale túto výhodu si neudržala. Od stavu 15:15 jej súperka získala päť výmen za sebou a napokon zvíťazila 21:16. Predtým proti Sotomayorovej Repiská dosiahla pre Slovensko premiérový bedmintonový olympijský triumf, ktorý sa v minulosti nepodarilo získať jej predchodkyniam Eve Sládekovej a Monike Fašungovej.

Repiská je päťnásobná majsterka Slovenska vo dvojhre. Najväčší úspech členky tímu BK Odense, kde sa pripravuje pod vedením dánskeho trénera Lennarta Englera, je deviate miesto na Európskych hrách v Minsku 2019.

Streľba: Zuzana Rehák - Štefečeková je po prvej časti kvalifikácie líderkou súťaže

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková je po prvej časti kvalifikácie líderkou súťaže v trape žien na olympijských hrách v Tokiu. Skúsená 37-ročná trapistka trafila v prvý deň dvojdňových kvalifikačných pretekov ako jediná všetkých 75 terčov. Druhá Talianka Silvana Stoncová a tretia Alessandra Perilliová zo San Marina zaostávajú o jeden terč. V Asaka Shooting Range súťaží 26 strelkýň.

Trap žien pokračuje druhou časťou kvalifikácie vo štvrtok od 2.00 záverečnými dvoma položkami. Najlepších šesť strelkýň potom zabojuje o medaily vo finále, ktoré príde na v Asaka Shooting Range od 7.30.

Rehák Štefečeková je na svojej tretej olympiáde, z prvých dvoch z Pekingu 2008 a Londýna 2012 si odniesla dve strieborné medaily v trape. Do Ria de Janeiro 2016 sa tiež kvalifikovala, ale právo účasti nevyužila, lebo mala materské povinnosti. Rodáčka z Nitry je aj dvojnásobná majsterka sveta v trape v tímovom mix trape. V mix trape sa ešte predstaví aj na OH 2020.

Vodný slalom: Grigar skončil v kvalifikácii deviaty

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Grigar skončil deviaty v prvej časti kvalifikácie súťaže K1 na olympijských hrách v Tokiu. Grigar v konkurencii 24 kajakárov predviedol čistú jazdu a pred druhou časťou kvalifikácie už prakticky má istotu účasti v semifinále. Za najrýchlejším Talianom Giovannim de Gennarom zaostal o 3,45 s. Ďalšie dve priečky na stupňoch víťazov v prvej kvalifikácii patrili Austrálčanovi Lucienovi Delfourovi a Čechovi Jiřímu Prskavcovi. Dvadsaťštyriročný Grigar je obhajca piateho miesta z OH 2016 v Riu de Janeiro.

Druhá kvalifikácia v Kasai Canoe Slalom Centre príde na rad o 9.00. Do semifinále postúpi 20 kajakárov. Ráta sa lepšia z dvoch kvalifikačných jázd.

"Nebola to jazda podľa predstáv, trochu som sa s tým trápil. Nebol som fyzicky oukej, nakoniec to tak aj bolo. Na postup by to však malo stačiť," uviedol Jakub Grigar pre RTVS a k trati aj celkovej atmosfére v Tokiu ešte podotkol: "Bolo tam viac vecí proti vode, musel som sa s tým trochu biť. Dúfam, že v semifinále mi to bude viac vyhovovať. Je to tu v Tokiu celkovo dosť náročné. Posledné štyri dni sme boli bez divokej vody, museli sme si vystačiť s hladkou na tréningoch a podľa toho to aj vyzeralo v mojej jazde."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy