Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Miestni hovorili o ťažkom spánku a drnčaní okien. V Makove začala dlhoočakávaná rekonštrukcia cesty
Zdielať na

Miestni hovorili o ťažkom spánku a drnčaní okien. V Makove začala dlhoočakávaná rekonštrukcia cesty

MAKOV / V kysuckej obci Makov sa začala rekonštrukcia cesty medzinárodného významu, čo potešilo vodičov, ktorí tadiaľ pravidelne jazdia. No ešte väčšiu radosť majú ľudia z centra tejto dediny, pretože, ako sami vravia, po ukončení opravy budú môcť konečne pokojnejšie spávať.

Dedinčania, ktorí bývajú pri hlavnej ceste nám povedali, že aj keď pod ich oknami teraz vládne pracovný ruch, vôbec im to neprekáža. Dlhé roky ich totiž v noci hrmotom budili kamióny, ktoré prechádzali okolo ich domov po asfaltke, ktorá bola v katastrofálnom stave. "Autá čo išli v noci, tak sme kvôli nim nemohli spávať. Nám až drnčalo oknami," skonštatovali miestne obyvateľky.

"Vzhľadom k tomu, že je to cesta prvej triedy medzinárodného významu, tak je tu pomerne veľká vyťaženosť hlavne kamiónovej dopravy," informoval starosta Makova, Martin Pavlík.

Cesta, ktorú narušili ťažké kamióny však spôsobovala ľuďom aj ďalšie problémy. "Sa to zvažovalo, bolo to opravované, látané. Tiekla nám do dvorov voda," uviedli miestni.

Cestári teda začali frézovať starý asfalt, aby naň mohli položiť nový asfaltový koberec.  "Podľa potreby bude rekonštruovaná aj krajnica a bude sa prihliadať aj na vodný režim," povedal Ivan Brečka, riaditeľ IVSC SSC Žilina.

 Ide o frekventovanú cestu. Kompetentní sa rozhodli, že tu počas opravy nepostavia semafory a kolóny sa budú tvoriť menšie, keď budú premávku riadiť regulátori. "Zvlášť v letnom dovolenkovom období, kedy je pohyb medzi Českom a Slovenskom dosť značný," poznamenal starosta Makova.


Ide o úsek v dĺžke takmer jeden a pol kilometra. Rekonštrukcia vyjde na necelých 300 tisíc eur a pôvodne bola naplánovaná na dva mesiace. "Snažíme sa optimalizovať a zintenzívniť práce. Podarilo sa nám s dodávateľom prísť na harmonogram cca 21-25 dní," vysvetlil riaditeľ IVSC SSC Žilina.
Oprava by mala byť pre miestnych určité vyslobodenie. "Budeme môcť pokojnejšie spávať, keďže bývame blízko cesty," uzavrela miestna obyvateľka.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy