Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na 23 kilometrovom úseku tiekla v Hrone čierna voda, uhynuli kapry, šťuky aj kráľovné riek - hlavátky
Zdielať na

Na 23 kilometrovom úseku tiekla v Hrone čierna voda, uhynuli kapry, šťuky aj kráľovné riek - hlavátky

ZVOLEN/ŽIAR NAD HRONOM / Minimálne 600 kilogramov uhynutých rýb, medzi nimi aj hlavátky prezývané kráľovné vôd, od rána vyzbierali rybári na rieke Hron. Na viac ako 20 kilometrovom úseku rieky medzi Zvolenom a Žiarom nad Hronom sa po ekologickej havárii sfarbila voda do čierna. Podľa rybárov tam nemalo šancu nič prežiť. O situáciu sa zaujíma aj Ministerstvo životného prostredia, ktoré vyjadrilo ľútosť nad mimoriadnym zhoršením vôd.

Je to obrovská rana pre miestnych rybárov. Hron, ktorý poznali sa zmenil na tmavú zapáchajúcu tekutinu, kde vodné živočíchy nemali šancu prežiť.

"Je tu teda potvrdený úhyn všetkých druhov rýb, ktoré sa nachádzajú v rieke Hron. Plávajú tu mŕtve jalce, mreny, šťuky," zhodnotil rybársky hospodár Richard Štencl. "Po mojom príchode som videla, že voda má čiernu farbu. Kým v Žiari nad Hronom mala farbu ako biela káva," opísala Terézia Pallerová, riaditeľka regionálna veterinárna a potravinová správa. Postihnutý je dlhý, viac ako 20 kilometrový úsek. Ryby hynuli priamo pred očami rybárov. 

"Vyskakujú, čerí sa voda, lapajú po vzduchu a hynú," konštatoval Štencl. Od rána zbierajú v rieke Hron mŕtve ryby, ktoré končia vo vreciach. 

"Mám vzorky kapra, ten kapor má 5 kíl cca," uviedla Pallerová. Na tráve ležali obrovské hlavátky, ktoré volajú kráľovné riek. Za pár hodín vyzbierali 600 kíl rýb, no toto číslo ešte nie je konečné. Hromadný úhyn vyšetruje polícia. Vzorky vody a rýb poslali na analýzu. Podľa doterajších zistení ekologickú haváriu spôsobil digestát čiže organické hnojivo, ktoré uniklo z Bioplynovej stanice v Budči po nočnej búrke. "V dôsledku búrky došlo k spadnutiu stromu na vak, v ktorom je uskladnený digestát - organické hnojivo," uviedli v stanovisku Bioplyn Budča. Aj napriek tomu, že sa spoločnosť snažila úniku zabrániť, po roztrhnutí vaku sa digestát dostal do Bienskeho potoka a odtiaľ do Hrona. Výška škôd ešte vyčíslená nebola. "Mrzí nás, že to ovplyvnilo nepriaznivo životné prostredie, išlo o živelnú pohromu, čo nebolo možné ovplyvniť," napísali v stanovisku Bioplyn Budča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy