Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Začína sa obdobie srnčej ruje. Na tieto veci si za volantom dávajte pozor
Zdielať na

Začína sa obdobie srnčej ruje. Na tieto veci si za volantom dávajte pozor

HORNÝ ZEMPLÍN / Nadránom a večer by ste na cestách, najmä v okolí lúk, mali za volantom zbystriť pozornosť. Začína sa obdobie srnčej ruje. Pohyb zveri je tak zvýšený a je menej ostražitá. Policajti neodporúčajú snažiť sa zvieratám vyhnúť. Následky môžu byť horšie, ako keby ste zviera zrazili. Za vlaňajšok evidujú viac ako 130 kolízií so zverou. Zranilo sa pri nich 60 ľudí a jeden človek dokonca zomrel.

Srnčia ruja trvá približne mesiac a začať zvykne v polovicu júla. Všetko pritom závisí od počasia. Faktom ale je, že zvieratá sa vtedy správajú nevyspytateľne.
"Záleží to od klimatických podmienok, v nížinách je skôr, vo vyšších nadmorských výškach neskôr," povedal predseda Obvodnej poľovníckej komory Pavel Zaťko.

Pohyb srnčej zveri je zvýšený a je menej ostražitá. "Si neuvedomuje, že sa môže niečo stať, beží za srnou. Hlavne nad ránom a potom k večeru. Vtedy je ruja najaktívnejšia, vtedy sú srnce najaktívnejšie," dodal Zaťko.


"Zvýšené riziko stretu so zverou je najmä v noci a ráno, kedy môže byť viditeľnosť a pozornosť vodičov znížená," skonštatovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

"Buď popod les, keď sú cesty, ale aj tam, kde sú lúky. Väčšinou ruja prebieha ani nie tak v lese, ale na lúkach, tam srny srnce naháňajú, vybehnú na cestu a nešťastie je raz-dva," vysvetlil Zaťko.


Minulý rok policajti zaznamenali 133 takýchto nehôd. Zomrela pritom jedna osoba. Sedem sa zranilo ťažko a 52 ľudí ľahko."Zvieratám sa nesnažte vyhnúť vo veľkej rýchlosti, ale pribrzdite. Následky šmyku môžu byť totiž oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom," objasnila policajná hovorkyňa.

"Niekto dokáže tak ubrzdiť, že zastane, niekto strhne volant a môže si narobiť viac nepríjemností, ako keby tú zver zrazil. Dokáže aj srna narobiť galibu na aute, hlavne vo vyšších rýchlostiach je to niekedy na totálku," uviedol predseda Obvodnej poľovníckej komory Zaťko.

"Klienti nám denne nahlásia 8 až 10 takýchto škôd. Zrážka so zvieraťom je krytá v rámci havarijného poistenia už v základnom balíku," povedala hovorkyňa poisťovne Helena Kanderková.

Ak sa kolízii vyhnúť nedokážete, treba si uvedomiť, že zrazená zver je majetkom príslušného poľovníckeho združenia a iba to s ňou môže manipulovať.

"Iba tak by to spratali z cesty, ale nemôže si tú zver ani prisvojiť ani nič," uviedol Zaťko.

"Takéto konanie je možné totiž kvalifikovať ako trestný čin pytliactva," uzavrela policajná hovorkyňa Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy