Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Antigénový test na niektoré podujatia nebude stačiť. Na športové zápasy uvoľnia 50 % kapacity
Zdielať na

Antigénový test na niektoré podujatia nebude stačiť. Na športové zápasy uvoľnia 50 % kapacity

Archívne video

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva zverejnil novú vyhlášku, ktorá upravuje podmienky pre organizátorov hromadných podujatí. Nové pravidlá začnú platiť od pondelka 26. júla. Pre športové podujatia sa mení vyhláška už v piatok, 23. júla od 20:00.

Čo stanovuje nová vyhláška

Po novom sa deti do 12 rokov nepotrebujú preukazovať negatívnym testom na miestach, kde je to potrebné. Ide napríklad o interiéry akvaparkov, niektoré športové podujatia či oslavy. Nová vyhláška platí aj pre zotavovacie podujatie, teda pobytové tábory. Doposiaľ veková hranica bola stanovená na 10 rokov.

Zaočkované osoby budú mať vo vyhláške rovnaké podmienky, ako pri vstupe na hranice.  Za plne zaočkovaného sa tak považuje ten, ktorý bol vakcinovaný:

  • najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou vakcínou,
  • najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou vakcínou,
  • najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19 

Hromadné podujatia sa aj naďalej budú riadiť platným COVID automatom. Pre organizátorov, ktorí prekročia povolenú kapacitu je nutné preukazovať sa negatívnym testom. Po novom platí len LAMP alebo PCR test.  Antigénové testy už nebudú uznávané. Predlžuje sa ale platnosť negatívnych testov z 12 na 24 hodín pred začatím podujatia.

Čo sa mení v športových podujatiach

Zmeny sa týkajú najvyšších športových súťaží. Podmienky budú platné aj pre medzinárodné súťaže organizované medzinárodnou športovou federáciou. V zelených okresoch je maximálny počet účastníkov stanovený na 50% kapacity divákov. V žltých a horších okresoch platí podmienka 2 000 divákov v exteriéri a 1 000 v interiéri. Zmena platí aj v rozdelení priestorov do sektorov, pre tie, ktoré majú najväčšiu možnú kapacitu 1 000 divákov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy